Rezervacije v zadnjem hipu se letos naj ne bi obrestovale

Turistični aranžmaji vse dražji zaradi letalskih prevoznikov

Monika Horvat / Štajerski tednik
1. 6. 2022, 05.41
Deli članek:

Poletni dopusti se bližajo. Na turističnih agencijah opažajo hitro polnjenje zmogljivosti, zato pozivajo k čimprejšnji rezervaciji. Vprašanje pa je tudi, kaj bo s cenami turističnih aranžmajev.

Profimedia
Turistične agencije so z zakupom zmogljivosti na Hrvaškem letos še (nekoliko) zadržale cene namestitev, ki letijo v nebo.

S Sončka so sporočili, da za zdaj podražitve v svetu v zelo majhni meri vplivajo na aranžmaje prek turističnih agencij, saj so bile pogodbe s hotelirji sklenjene že pred letom dni. Drugače pa bo lahko za termine konec letošnjega poletja, če bodo svoje zmogljivosti prodali in prosili za dodatne: »Zato res priporočamo čimprejšnjo rezervacijo.« Menijo, da bodo cene za jesenske počitnice višje.

Podražitve zaradi letalskih prevoznikov

»Edine podražitve so na nekaterih čarterjih, kjer je treba plačati dodatek za gorivo, temu se žal ne da izogniti. Če bi to doplačilo presegalo osem odstotkov vrednosti aranžmaja, ima potnik pravico odstopiti od pogodbe. Na srečo teh primerov skoraj ne beležimo,« je pojasnila Nataša Jeza Kotnik iz agencije Sonček. Opažajo, da se namestitve zelo hitro polnijo, zlasti julija in avgusta, v Sloveniji in na Hrvaškem. Zato pozivajo ljudi, naj pohitijo z rezervacijami in ne špekulirajo preveč s ponudbami »last minute«.

Kot še pravijo, je po dveh covidnih letih to leto »končno tisto pravo, ko lahko rečemo, da smo ponovno zadihali«. Ljudje so željni potovanj – najbrž celo bolj kot kadarkoli prej.

Poleg Jadrana je letos znova veliko zanimanja za sredozemske destinacije. Že vso zimo so skoraj polna letala za Egipt, podobno kaže tudi za poletje; dobro se prodajajo Kanarski otoki, Baleari. Letošnja zanimivost in novost so Azori. Pravi magnet so tudi Maldivi, kamor letos potuje zelo veliko Slovencev. Ponovno se leti na Karibe, Tajsko, Bali, Mavricij …

Dreamstime
Zaradi skokovitega dviga cen goriv se dražijo tudi letalski poleti. V agencijah so potnike obvestili, da se tudi že plačani aranžmaji zaradi tega lahko podražijo do največ osem odstotkov.

Predvidevajo, da se bodo cene povišale

Tudi na turistični agenciji Palma se strinjajo, da je rezervacij za počitniške dopuste veliko ter se namestitve zelo hitro polnijo. Prve rezervacije so se začele že decembra lani, ko so bili aranžmaji na voljo po cenah »first minute«. Tako tudi oni pozivajo k čimprejšnji rezervaciji in opozarjajo: »Radi bi poudarili, da bo letošnja poletna sezona specifična, saj predvidevamo, da se bodo cene v juliju in avgustu povišale. Zato vsekakor odsvetujemo čakanje z rezervacijo do zadnjega trenutka in apeliramo na vse, da svoj poletni dopust rezervirajo čim prej. Rezervacije v zadnjem hipu se v tem letu zagotovo ne bodo obrestovale.« Cene turističnih aranžmajev so, kot priznavajo, višje, saj se v celotni verigi cene dvigajo: »Vse to je pogojeno tudi z omejenimi zmogljivostmi ponudnikov. V svoji agenciji se zavezujemo, da bomo storili vse, da skupaj s svojimi dolgoletnimi partnerji na destinacijah omilimo spremembe cen in pogojev.«

Pri tem izpostavljajo prednost in ugodnost, da na mediteranske destinacije letijo s posebnimi letali. Letošnje top destinacije so sicer klasične: Grčija, Turčija, Španija, Egipt, Hrvaška in Črna gora. V poletnem času pa so priljubljena tudi potovanja na Islandijo, v Skandinavijo, na Irsko, Škotsko in v Baltske dežele, ekskluzivno so dodali Ferske otoke. Kot opažajo, se veliko gostov med poletjem odloči obiskati priljubljene evropske prestolnice, od Pariza, Londona, Berlina, Lizbone …

Gostje na Jadranu za zdaj (še) ne čutijo dviga cen

Na turistični agenciji Relax Turizem pravijo, da so njihove cene take, kot so bile objavljene v katalogih, zato njihovi gostje za zdaj ne občutijo dviga cen turističnih aranžmajev. Na nivoju leta 2021 ostajajo predvsem zaradi zakupljenih zmogljivosti: »Pogodbe so bile podpisane v letu 2021, tako na Jadranu kot na Mediteranu, kjer počitnikuje največ Slovencev. Za zdaj je teh zakupljenih zmogljivosti še vedno dovolj. Opažamo pa, da se zelo hitro polnijo namestitve v juliju in avgustu, kar pomeni, da ni pričakovati ugodnih 'last minute' ponudb, kot smo bili mogoče vajeni v preteklosti.« Gostom, ki dopusta še nimajo rezerviranega, svetujejo, da to storijo čim prej.

Sicer pa bo tudi letos največ Slovencev dopustovalo na hrvaški obali, med najbolj zanimivimi letošnjimi destinacijami so Črna gora, Grčija, Španija, Italija Turčija, Egipt, Dubaj in kot novost v njihovi ponudbi Zanzibar. Vse več pa je tudi povpraševanja za bolj oddaljene, eksotične destinacije, kot so Karibi, Sejšeli, Maldivi; po drugi strani opažajo tudi več rezervacij počitnic v Sloveniji – na Obali, v gorskih turističnih krajih, v zdraviliščih in termah; pravi hit v letošnji sezoni pa so programi križarjenj po Jadranu.