Avstrijski zorni kot

Dvoboj v Ljubljani: Maršal Tvito proti golobu

R.T.
21. 4. 2022, 13.18
Posodobljeno: 21. 4. 2022, 19.40
Deli članek:

Naši severni sosedje so zaznali, da se v Sloveniji obetajo pomembne parlamentarne volitve. Pri časniku Kleinezeitung so največ pozornosti namenili strankama, ki jima ankete napovedujejo najboljši rezultat.

Bobo
Pri Kleinezeitungu so se poigrali z naslovom. Janšo so označili za Maršala Tvita, kot se ga je prijel vzdevek zaradi njegove ljubezni do tvitanja, Goloba pa so preprosto preimenovali v goloba (Taube).

Pri Janši (SDS) so izpostavili njegovo angažiranost glede vojne v Ukrajini. Omenili so njegov obisk Kijeva in ostro obsodbo ruske invazije, s čimer je v drugi plan potisnil svojo tesno zavezništvo z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ki še danes ne skriva dobrih povezav z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Pisec se dotakne tudi Janševe politične pestre politične kariere, ki ga je pripeljala na oblast, v zapor in nazaj na oblast. Sprašuje pa se, če bi mu tokrat kljub morebitni zmagi na nedeljskih volitvah uspelo sestaviti vladajočo koalicijo, saj je vprašanje, koliko glasov bodo prejele stranke, ki so mu blizu.

Na drugo stran političnega spektra pri Kleinezeitung uvrščajo Roberta Goloba (Gibanje Svoboda), ki ga vidijo kot glavnega Janševega rivala. 55-letnika iz Nove Gorice ne vidijo kot popolnega novinca v politični areni, saj spominjajo, da je že bil državni sekretar in mestni svetnik v Novi Gorici. Pri avstrijskem časniku ocenjujejo, da je Golob kot izkušen in spreten gospodarstvenik pripravljen prevzeti vodilno vlogo v državi. Zavedajo pa se, da je veliko odvisno tudi od dosežka strank, s katerimi bi lahko Janša ali Golob sestavili vladajočo koalicijo.