Bolnišnične okužbe

Bolnišnice nad Poklukarja: številke, ki jih je navedel, niso prave

Polona Krušec
4. 4. 2022, 05.45
Posodobljeno: 4. 4. 2022, 06.24
Deli članek:

Prejšnji teden smo poročali o bolnišničnih okužbah na podlagi statistike, ki je prišla z ministrstva za zdravje. Ta je vzbudila skrb, saj je razkrivala visoke vrednosti ter kot najbolj problematični izpostavila šempetrsko in ptujsko bolnišnico.

Profimedia
Ne ena ne druga bolnišnica se Poklukarjevim 50 odstotkom ne približata niti približno.
STA
Dve bolnišnici sta šokirani ugotovili, da jim je ministrstvo Janeza Poklukarja naložilo veliko breme brez osnove.

Začelo se je s publikacijo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), v kateri obravnavajo javnozdravstveno dejavnost in pomembnejše dosežke zdravja v Sloveniji, med njimi tudi bolnišnične okužbe (BO), s katerimi se lahko pacient okuži med postopki diagnostike, zdravljenja, zdravstvene nege in rehabilitacije v bolnišnicah.

V delu, v katerem obravnavajo BO, je najbolj štrlel podatek, da je bil delež bolnikov z vsaj eno bolnišnično okužbo najvišji v enotah za intenzivno zdravljenje – in to kar 30,6-odstoten. Omenjena postavka je poslanca SD Dejana Židana napeljala, da je brskal naprej in na ministrstvo za zdravje posredoval nekaj vprašanj. Nanje so mu odgovorili, vsebina pa ga je presenetila.

Z ministrstva so mu namreč sporočili, da je za leto 2020 opaziti, da imajo nekatere bolnišnice še vedno visok delež bolnikov z bolnišnično pridobljeno MRSA. »Več kot 30-odstoten delež okužb z MRSA na skupno število bolnikov so imeli v Splošni bolnišnici Brežice, Bolnišnici Topolšica, Psihiatrični bolnišnici Ormož, Splošni bolnišnici (SB) dr. Franca Derganca Nova Gorica in Splošni bolnišnici Ptuj. Po mnenju ministra za zdravje zlasti vzbuja skrb stanje v SB Franca Derganca Nova Gorica in ptujski bolnišnici, kjer je bil delež bolnikov z bolnišnično pridobljeno MRSA več kot 50-odstoten,« je Židan povzel odgovor, ki so mu ga poslali s Poklukarjevega resorja.

To pa ne bo v redu ...

Na besede ministrstva za zdravje sta se odzvali bolnišnici z domnevno najslabšima izidoma, šempetrska in ptujska, ter pojasnili, da številke oziroma njihova interpretacija ne drži. S Ptuja so nam javili, da so v letu 2020 MRSA izolirali pri 34 bolnikih od 770, kolikor so jim odvzeli nadzorne kužnine (NK). »V celotnem letu 2020 smo imeli skupno 11.025 sprejemov v bolnišnico. To pomeni, da smo MRSA izolirali pri 0,31 odstotka vseh bolnikov, ki smo jih hospitalizirali,« so povedali.

Nadalje so pojasnili, da so 770 odvzeli NK na MRSA, ker so bili pri teh bolnikih prisotni dejavniki tveganja. »Od teh 770 bolnikov je bilo pozitivnih na MRSA 34 bolnikov, kar pomeni, da je od vseh bolnikov z dejavniki tveganja, ki smo jim odvzeli NK, na MRSA pozitivnih 4,4 odstotka bolnikov. Od 34 bolnikov, ki so imeli nadzorne kužnine, pozitivne na MRSA, v letu 2020, je bilo 31 bolnikov koloniziranih z MRSA, pri teh bolniki je šlo za okužbo z MRSA,« so razložili.

Samo dva z MRSA

Opozorili so, da je zelo pomembna razlika med kolonizacijo in okužbo. »Večina bolnikov je z MRSA le koloniziranih, kar pomeni, da ta bakterija kožo ali sluznico le naseljuje in ne povzroča bolezni. O okužbi govorimo takrat, ko človek zaradi MRSA zboli in ga je treba zdraviti z antibiotiki,« so pojasnili in podčrtali, da je imel »v letu 2020 v SB Ptuj en bolnik okužbo rane z MRSA, bil pa je že znan nosilec MRSA oziroma koloniziran z MRSA že od leta 2019. Druga dva bolnika, ki sta imela okužbo z MRSA, sta bila bolnika, ki sta se zdravila v covidni intenzivni enoti. Bila sta dolgotrajno hospitalizirana, polimorbidna, imunsko oslabljena, poleg tega sta prejemala antibiotično terapijo, kar so vse pomembni dejavniki za okužbo ali kolonizacijo z MRSA. Oba bolnika sta umrla zaradi multiorganske odpovedi oziroma zastojne srčne odpovedi. Torej lahko zaključimo, da sta okužbo z MRSA v SB Ptuj v letu 2020  pridobila dva hudo bolna bolnika, ki sta se zdravila na covidni intenzivni negi. Dva bolnika z okužbo od 34 vseh bolnikov z odkrito MRSA v SB Ptuj pomeni 5,8 odstotka bolnikov z okužbo MRSA.«

Osvetlili so še glavne številke. »Če pogledamo, koliko bolnikov je okužbo z MRSA dobilo na število vseh sprejemov v SB Ptuj v letu 2020, sta to dva bolnika na 11.025 sprejemov, kar znaša 0,01 odstotka. Če pogledamo, koliko bolnikov je pridobilo kolonizacijo z MRSA na število vseh sprejemov v letu 2020, pa govorimo o 16 pridobljenih kolonizacijah na 11.025 sprejemov, kar je 0,15 odstotka,« so za naš časnik zelo natančno razdelali številke. Od teh, ki jih je izpostavilo zdravstveno ministrstvo, se močno oddaljujejo.

Tudi pri njih so se zmotili

Oglasili so se tudi iz Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica (šempetrska bolnišnica), v kateri je bilo v letu 2020 skupno hospitaliziranih 18.148 pacientov. Nadzorne kužnine so preverjali pri 1521 pacientih, od tega so kolonizacijo z MRSA potrdili pri 103 pacientih. Med njimi je 68 pacientov imelo kolonizacijo z MRSA že ob sprejemu, pri 35 pacientih pa je prišlo do kolonizacije v času bivanja v bolnišnici, kar pomeni, da je do kolonizacije z MRSA v bolnišnici prišlo pri 33,9 odstotka vseh hospitaliziranih koloniziranih pacientih, ne pa pri vseh hospitaliziranih pacientih v letu 2020, so pojasnili.

Okužbo z MRSA so v letu 2020 v šempetrski bolnišnici sicer dobili štirje pacienti, kar je povezano z zelo slabim zdravstvenim stanjem, oslabelo odpornostjo in visoko starostjo pacientov, je še sporočila strokovna direktorica omenjene bolnišnice Dunja Savnik Winkler. Dodala je, da so ministrove številke in njihova interpretacija povzročile škodo njihovemu zdravstvenemu zavodu, saj je videti, kot da se vsak drugi, ki pride v njihovo bolnišnico na zdravljenje, okuži z MRSA, kar je daleč od resnice.

Pismo za ministra

»Ne moremo dovoliti, da se nas blati na podlagi neresničnih podatkov, zato smo ministru Janezu Poklukarju, prav tako poslancu Dejanu Židanu in državnemu zboru pripravili pisno pojasnilo ter posredovali prave številke in njihovo razlago,« je dejala. Pogovor je zaključila z Židanovim vprašanjem, ali je treba paciente opozoriti, da so nevarna bolnišnica, saj naj bi imeli delež bolnikov z bolnišnično pridobljeno MRSA več kot 50-odstoten. Povedala je, da je odgovor jasen: niso nevarni, saj je 50 odstotkov, ki jih omenja ministrstvo za zdravje, napačna razlaga. Okužb z MRSA neposredno v njihovi bolnišnici je namreč izredno malo, 3,8 odstotka na število vseh na MRSA pozitivnih pacientov.

Arhiv