Manipulativno poimenovanje?

Projekt Vzporedne volitve: nova zloraba za promocijo SDS

Mihael Korsika
11. 3. 2022, 16.35
Deli članek:

Pred dobrim tednom je na spletu začela delovati spletna stran Volitve2022.si, katere namen je diskreditacija raziskav javnega mnenja in sejanje dvoma v rezultate javnomnenjskih raziskav, vzporednih volitev in kasneje morda celo uradnih rezultatov aprilskih parlamentarnih volitev.

Bobo
Dva meseca pred volitvami dogajanje na politični sceni postaja vse bolj pestro.

Glavni namen spletne strani, ki jo na družbenih omrežjih promovirajo predvsem člani in simpatizerji SDS, je izvajanje spletne ankete, ki so jo ustvarjalci manipulativno poimenovali vzporedne volitve.

Kaj sta dve glavni značilnosti vzporednih volitev? Potekajo, kot je razvidno že iz poimenovanja, vzporedno s parlamentarnimi volitvami, torej na dan glasovanja, in omogočajo najnatančnejšo napoved volilnega rezultata.

»Glasovanje za promocijo določenih strank«

»Še ena v vrsti diskreditacij javnomnenjskih raziskav. To niso vzporedne volitve, to ni javnomnenjska raziskava, to ni anketa. To je glasovanje, ki služi promociji določenih strank. In med drugim zbira tudi osebne podatke, zato ne nasedajte niti v želji po vplivu na rezultat je na Twitterju zapisal direktor agencije Valicon Andraž Zorko.

Glavni problem je, da nekdo to poskuša predstaviti kot relevantno raziskavo javnega mnenja, ki temelji na naključnem reprezentativnem vzorcu. Ker pa spletne ankete, izvedene prek družbenih omrežij, ne dajo reprezentativnega vzorca, gre v takšnih primerih po njegovih besedah za glasovanje, in ne anketiranje.

»Kot drugo težavo vidim, da je za glasovanje treba vnesti osebne podatke, zato se ob tem postavlja veliko vprašanje, kaj se bo s temi osebnimi podatki počelo.To bi lahko bil eden izmed načinov za plasiranje objav na različnih spletnih straneh, ki bodo v bistvu bolj promocijske narave. Ne rečem, da to delajo, ampak obstaja možnost zlorab,« še opozarja Zorko.

Ob tem poudarja, da gre tudi za etično vprašanje. »Da pričakuješ od nekoga, da se opredeli do neke politične opcije skupaj z imenom in priimkom, je po moji oceni zelo, zelo sporno. Eden izmed temeljnih atributov volitev je namreč prav tajnost glasovanja, kar je tudi pogoj pri izvedbi javnomnenjskih raziskav, ki so vse anonimne, pri omenjeni zadevi pa gre prav za nasprotno,« je še dodal Zorko.

zajem zaslona
Zavajujoča spletna stran, ki jo na družbenih omrežjih promovirajo predvsem člani in simpatizerji SDS.

Pooblaščenka dobila prijavo

Največja vladna stranka SDS oziroma njene akcije so bile v preteklosti že večkrat pod drobnogledom informacijske pooblaščenke, ki nadzira zakonitost uporabe in obdelave osebnih podatkov. Leta 2018 je informacijska pooblaščenka tako ugotovila, da je SDS s spletno aplikacijo Prepričaj prijatelja pred parlamentarnimi volitvami kršila uredbo o varstvu osebnih podatkov. Celoten postopek obdelave osebnih podatkov je bil po oceni pooblaščenke zavajajoč in ne dovolj transparenten, s čimer je stranka kršila določbe splošne uredbe o varstvu podatkov, a globe kljub temu ni prejela, saj še do danes ni bil sprejet nov zakon o varstvu osebnih podatkov, ki bo predpisoval sankcije za kršitve omenjene uredbe.

Pri informacijski pooblaščenki smo preverili, ali je dobila kakšno prijavo v zvezi s spletno stranjo Volitve2022.si oziroma nagradne igre. Vsi sodelujoči »vzporednih volitev« se bodo namreč potegovali tudi za glavno in edino nagrado v obliki prenosnega računalnika v vrednosti 400 evrov.

»Prijavo smo včeraj (v ponedeljek, op. a.) prejeli in jo še proučujemo, tako da vam več informacij za zdaj ne morem posredovati,« so na naše poizvedovanje odgovorili iz pisarne informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik.

ZAJEM ZASLONA
Sodelujočim obljubljajo nagrade, zoper nagradno igro pa je prijavo prejela tudi informacijska pooblaščenka.

Vse poti vodijo k SDS

V Sloveniji državljan pridobi volilno pravico z dopolnjenim 18. letom starosti, medtem ko so izvajalci samooklicanih vzporednih volitev ustvarili svetovni unikum, saj lahko na njih sodelujejo celo pravne osebe.

V času predvolilne kampanje se rezultati javnomnenjskih raziskav posameznih agencij lahko tudi občutno razlikujejo, medtem ko vzporedne volitve že ob zaprtju volišč omogočajo najnatančnejšo napoved volilnega rezultata.

Poglejmo primer zadnjih predčasnih parlamentarnih volitev leta 2018, ko je največja napaka pri volilni napovedi za stranke, ki so se uvrstile v državni zbor, znašala 0,56 odstotne točke. Primerjava med prvimi rezultati spletne ankete Volitve2022.si in zadnjo objavljeno raziskavo javnega mnenja kaže neverjetne razkorake. Po javnomnenjski raziskavi SDS podpira 18,3 odstotka volivcev, medtem ko so »vzporedne volitve« stranki namerile več kot 36-odstotno podporo.

Profesor na fakulteti za družbene vede in strokovnjak na področju medijev Marko Milosavljevič meni, da gre v primeru spletne strani Volitve2022.si vsaj za manipulacijo pojma vzporedne volitve, če že ne za zlorabo. »Vzporedne volitve tako ne potekajo en mesec pred volitvami, niti dva tedna prej, temveč samo in izključno na dan volitev. Vzporedne volitve potekajo tudi po zelo natančni metodologiji in predvsem zaobjemajo ljudi, ki so dejansko na volitve šli. Znotraj njih se natančno selekcionira proporc, ki ustreza demografskim in ostalim karakteristikam splošne populacije. Bistvo vzporednih volitev je torej, da potekajo na sam dan volitev in da odražajo izpolnjeno voljo tistih volivcev, ki so dejansko odšli na volitve in ki odločajo o volitvah,« pojasnjuje profesor.

zajema zaslona
Milosavljevič opaža, da so vse objave platforme PublishWall, ki mu jih občasno za branje ponudi Google, povezane z največjo vladno stranko.

Domeno Volitve2022.si je sredi oktobra lani registriralo podjetje PublishWall, ki upravlja z istoimensko mrežo spletnih strani. Nagradna igra in s tem tudi projekt »vzporedne volitve« stanamenjena »promociji blagovne znamke PublishWall in Volitve2022 na temo državnozborskih volitev,« je zapisano v pravilih igre, medtem ko sami na spletni strani Volitve2022.si zatrjujejo, da gre za pomemben vidik spremljanja dogajanja pred volitvami. Postavlja se vprašanje, ali ne gre le za krinko, saj vse novice, objavljene na spletni strani Volitve2022.si, prihajajo le iz enega izmed portalov propagandnega »medijskega« stroja SDS.

Milosavljevič sicer opaža, da so vse objave platforme PublishWall, ki mu jih občasno za branje ponudi Google, povezane z največjo vladno stranko. »Gre za objave znotraj istega kroga SDS. To pomeni Nova24, Demokracija in eventualno Požareport ter seveda njihovi domnevno lokalni web portali, zato menim, da platforma a priori predvsem služi distribuciji njihovih vsebin,« ocenjuje Milosavljevič.