preiskovalna komisija

Janša na zaslišanju "popenil" in zapustil dvorano

R.T./STA
3. 3. 2022, 09.36
Posodobljeno: 3. 3. 2022, 12.56
Deli članek:

Preiskava je ugotavljala politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja SDS in suma delovanja izdajateljev medijev v lasti te politične stranke.

STA
Janez Janša

V državnem zboru je potekala delno zaprta seja preiskovalne komisije DZ o financiranju političnih strank, na kateri se je zagovarjal premier Janez Janša.

Komisija ugotavlja domnevno nezakonito financiranje SDS, tudi v primeru volilne kampanje SDS za državnozborske volitve leta 2018. Preiskuje tudi sum delovanja izdajateljev medijev v lasti te politične stranke in z njo povezanih fizičnih in pravnih oseb pred parlamentarnimi volitvami leta 2018.

Janša je zanikal, da bi stranka SDS v preteklosti kakorkoli vplivala na poslovanje podjetij NTV24, saj gre za delniško družbo, niti na poslovanje podjetja Nova Hiša, ki izdaja spletni portal Nova24tv.si

Seja se je sicer začela s približno 20 minutno zamudo. Perič je namreč napovedal, da bo Janša ob uvodni predstavitvi uporabil predstavitev v programu PowerPoint. Temu sta ostro nasprotovala člana komisije Möderndorfer in Marko Koprivc (SD), ki sta prošnjo premierja označila za poskus zavlačevanja. Perič je njuni zahtevi po umiku možnosti uporabe predstavitve ugodil.

"Če ima kakšen član SDS kje delež, ne vemo. Nismo preverjali, ker nimamo ne pravne podlage ne tega namena," je dejal glede očitkov o možnosti vplivanja na omenjeni dve podjetji. Ima pa SDS manjši delež v družbi Nova obzorja, je spomnil. Glede najema kredita SDS pri družbi Nova obzorja, ki je delno v lasti SDS, je Janša poudaril, da so pravna mnenja o "posojanju denarja samemu sebi različna".

Podpredsednik komisije Jani Möderndorfer (LMŠ) je Janšo spraševal glede njegovih morebitnih poznanstev z več posamezniki, ki so blizu madžarskemu premierju Viktorju Orbanu. Janša je vsakokrat odgovoril bodisi da mu ime posameznika ni poznano bodisi da posameznika ne pozna, ne izključuje pa možnosti, da ga je že kje srečal.

Möderndorfer je vprašal tudi, če se Janši ne zdi, da obstaja tanka meje med sredstvi, ki jih podjetje Ripost nakazuje nekaterim slovenskim medijem, in sredstvi, ki jih podjetju Ripost nakazuje Madžarska. Gre namreč za podjetje, ki je glede na decembrsko pričanje nekdanjega direktorja Nove24 TV Aleša Hojsa v mediju Nova24 TV kupovalo oglasni prostor. "Mislim, da so tovrstni deleži desetkrat manjši od zneskov, ki so jih mediji slovenske tranzicijske levice dobili iz slovenskega proračuna v času levih vlad," je odgovoril Janša.

Na vprašanje glede domnevnih napačnih poslovnih izkazov stranke SDS v letu 2018 je pojasnil, da je izkaz pregledalo računsko sodišče. Če je res prišlo do napake, je bila ta popravljena, je dejal.

Ne spomni se, da bi o posojilu Dijane Đuđić stranki SDS razpravljali na kateremkoli od organov stranke in da je tekoče poslovanje stranke pristojnost generalnega sekretarja.

Janša je na zaslišanju o sami komisiji dejal, da »je bila ustanovljena, ker se je tranzicijska levica ustrašila, da bo njen medijski monopol v Sloveniji ogrožen«. »Če bi zamenjali imena v sklepanjih in povezavah, ki jih riše Jani Möderndorfer, bi se izrisala slovenska medijska hobotnica, ki je gotovo desetkrat hujša od tega, kar rišete za Madžarsko in je neposredno povezano s strankami, ki jih zastopate tukaj,« je še dejal in dodal, da jim računsko sodišče ni nikoli pogledalo čez prste, kot naj bi po Janševih besedah stranki SD.

Ko so ga člani komisije spraševali o posrednih povezavah z ruskimi oligarhi, ki so blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, je Janša izgubil živce in zapustil dvorano.

"Odhaja ... Saj to je pač ... Demokracija po janšistično," je ob tem dejal poslanec SD Marko Koprivc. Predsednik komisije Gregor Perič (Konkretno) je napovedal, da bodo datum ponovnega zaslišanja poskušali uskladiti s kabinetom predsednika vlade.