Preklic sodelovanja

Janševa metla pometla še kolumniste Studia City

L.J.
6. 1. 2022, 10.22
Posodobljeno: 6. 1. 2022, 10.35
Deli članek:

Dolgoletna kolumnistka Studia City je na Facebooku zapisala, da ji je v.d. direktorja TV Slovenija Valentin Areh zavrnil podaljšanje sodelovanja.

Anja Zag Golob/Facebook
Anja Zag Golob trdi, da gre pri odpovedi njene pogodbe za cenzuro.

Po tem ko so na Televiziji Slovenija s programa umaknili oddajo Zvezdane Mlakar, se zdaj nove čistke dogajajo še pri oddaji Studio City. Kot je na Facebooku zapisala dolgoletna kolumnistka te oddaje Anja Zag Golob, ji vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija Valentin Areh ne namerava podaljšati pogodbe o sodelovanju. Ta usoda pa ni doletela le nje, temveč vseh šest kolumnistov, ki se tedensko izmenjujejo na Studiu City. Spomnimo, Areh je na položaj v.d. direktorja TV Slovenija nastopil septembra. Na položaj ga je imenoval direktor RTV Andrej Grah Whatmough, Areha pa naj bi predlagal kar kabinet predsednika vlade Janeza Janše.

Zag Golob je o razlogih za prenehanje sodelovanja povprašala urednico Studia City. Ta ji je navedla razloge za odpoved, ki jih je podal Areh: "varčevanje in dejstvo, da tudi drugi komentatorji niso plačani." Kot je zapisala Zag Golob sta oba razloga neprepričljiva. Prvič, ker je kot kolumnistka, ki na Studiu City nastopa na vsake nekaj tednov, zelo nizko plačana, in drugič, ker ravno v tem času TV Slovenija zaposluje nove novinarje, torej stiska ni zgolj finančna.

Vodstvo TV Slovenija ne loči med kolumno in komentarjem

Zag Golob je prav tako zapisala, da je problematično dejstvo, da vodstvo TV Slovenija ne loči med kolumnističnim in komentatorskim delom: "Kolumna je novinarska zvrst, ki je naročena in spisana vnaprej, zato je tudi plačana. Gre, rečeno kar najbolj neposredno, da bo ja jasno, za novinarsko delo." 

Napad na svobodo govora

Ker Areh sodelovanja ni preklical zgolj njej temveč vsem šestim kolumnistom Studia City, je Zag Golob jasna: "Zavrnitev podaljšanja pogodb o sodelovanju kolumnistkam in kolumnistom občutim kot jasen napad na svobodo govora, kot poskus uniformiranja in kot cenzuro. To ni (zgolj) napad na nas - to je napad na samosvojo, kritično misel."