Ko življenje krojijo ukrepi

Nujne prilagoditve v domovih za starejše: poskrbeti morajo sami

J.P.
31. 12. 2021, 10.36
Posodobljeno: 31. 12. 2021, 10.46
Deli članek:

Uradnih smernic ni. Vodstva domov za starejše imajo zato relativno proste roke.

Nataša Juhnov
Silvestrovali so ali pa še bodo kolikor to dopuščajo ukrepi (fotografija je arhivska).

Spomini na čase, ko smo najbolj klavrno stanje epidemije covida-19 spremljali v domovih za starejše, še niso zbledeli. Te dni je precepljenost stanovalcev in zaposlenih v domovih za starejše višja od precepljenosti splošnega prebivalstva – junijska anketa je pokazala, da se je v povprečju cepilo približno 83 odstotkov stanovalcev in nekaj več kot polovica zaposlenih. Na roko jim gre tudi dejstvo, da je okužbo z koronavirusom prebolelo več kot 40 odstotkov delavcev v domovih.

Pozivi k čim večji in čim bolj kakovostni normalizaciji življenja v domovih za starejše tekom epidemije niso izostali. Vodstva domov prilagajo možnosti izhodov in obiskov, izvajajo nove sprejeme … Pozabili niso niti na silvestrovo.

V zvezi s silvestrovanji v domovih za starejše smo vprašanja naslovili na Skupnost socialnih zavodov Slovenije (SSZS) in same domove – po enega iz vsake območne enote. Kot so nam dali vedeti v SSZS, »skupnost ni vključena v organizacijo silvestrovanj v domovih za starejše, saj za te poskrbijo domovi sami«.

Programi so povsod prilagojeni

Kot je razvidno iz nekaterih odgovorov, ki smo jih prijeli iz domov za starejše, posebnih smernic glede silvestrovanj za stanovalce niso dobili. Orientirajo se po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ministrstva za zdravje, predvsem glede zadrževanja v zaprtih prostorih.

Reči je torej mogoče, da so vodstva posameznih domov za starejše pri organizacij silvestrovanj imela relativno proste roke.

V Domu upokojencev Kranj, kjer so pred izbruhom novega koronavirusa imeli vsakoletne novoletne zabave z živo glasbo in plesom, silvestrovanja nimajo organiziranega – včeraj so imeli »kratek novoletni koncert«, izveden v skladu z vsemi ukrepi, danes pa jih čaka silvestrska večerja ob soju sveč, nam je povedala direktorica Nadja Gantar.

V Domu starejših občanov Novo mesto so silvestrovali že 21. decembra. »Priredili smo kratko interno prireditev s slavnostno večerjo in srečelovom,« nam je odgovorila direktorica Milena Dular in dodala, da je sledil kulturni program, ki so ga pripravili sodelavci, »za glasbo je poskrbela naša stanovalka in pevski zbor stanovalcev. Zelo smo pazili, da so se dogodka udeležili le stanovalci, ki niso imeli znakov značilnih za koronavirus, uredili sedežni red, pazili smo na distanco in prostor večkrat prezračili. Naši dobavitelji in poslovni partnerji so poskrbeli, da smo lahko s simboličnimi dobitki, izpeljali srečelov, ki se ga naši stanovalci vedno znova zelo razveselijo, obiskal pa nas je tudi Božiček. Tudi sicer se zelo trudimo praznično obarvati čim večje število dni v decembru. Dogajanje razpršimo po celotnem domu in način prilagodimo zmožnostim stanovalcem. Pazimo, da so skupine manjše, zato je nekoliko več dela z organizacijo le-tega. Prav na božični dan smo imeli božično mašo, ki jo je daroval novi novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje«. V zadnjem tednu izvajajo še prepevanje božičnih pesmi po hiši, »s čimer bo toplina prazničnih dni, skupaj s pesmijo vstopila v čisto vsako sobo v našem domu. Tudi v takšno, iz katere se stanovalci ne zmorejo več udeležiti prireditev«. Pred epidemijo so slavnostnega dogodka lahko udeležili tudi svojci, kar, kot je dejala direktorica, zelo pogrešajo.

Tudi v celjskem Domu ob Savinji se trudijo, »da na prilagojeni način obeležimo vse praznike. Z različnimi pozornostmi poskrbimo, da je tudi prazničen december čim bolj normalen. Danes bomo stanovalci in zaposleni peli po nadstropjih, ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov, spremljal nas bo glasbenik na harmoniki. Na ta način se bomo skupaj veselili,« nam je povedala direktorica Bojana Mazil Šolinc. Kaj pa pred epidemijo? »Pred epidemijo smo imeli organizirano prireditev s glasbo in plesom, in sicer na zadnjo sredo pred Božičem. Na silvestrovo smo se ob 13. uri zbrali v večnamenskem prostoru stanovalci in zaposleni, kjer smo zapeli in si nazdravili.« 

Praznovanje ob zaključku starega leta so prej, v dneh pred božičem, pripravili tudi v Obalnem domu upokojencev, kjer so zaradi varovanja zdravja dogajanje speljali na vsakem oddelku posebej. »Zaradi tega nismo bili dosti prikrajšani, saj smo se, v manjših skupinah veselili, zapeli in tudi zaplesali ob glasbi vsestranskega instrumentalista. Oskrbovance je ob tej priložnosti obiskal tudi dobri mož in jih obdaroval. Po zaključku veseljačenja je prišlo na vrsto praznični kosilo in čudovita novoletna torta. Glede na to, da naš dom v decembru praznuje rojstni dan, smo se spomnili tudi naših jubilantov, in sicer oskrbovancev, ki v domu praznujejo okroglo obletnico bivanja. Za posebno presenečenje je popoldne poskrbel župan Mestne občine Koper, Aleš Bržan in podžupanja Olga Franca, ki nista prišla praznih rok. Ob kratkem programu naših oskrbovancev smo si izmenjali voščila in darila,« nam je povedala tamkajšnja socialna delavka Daniela Zečević. Ta teden pa prebirajo voščila, ki so jih prejeli, pišejo jih tudi oskrbovanci sami. Igrajo tombolo, je še dodala, in rešujejo veliko križanko o Kopru, ki jo je pripravila njihova oskrbovanka. K primernemu ozračje pripomorejo tudi vonjave iz kavarne ter glasba.

V Domu starejših občanov Ljubljana-Bežigrad so veseli december v sredo ovekovečili s slavnostnim kosilom in nastopom pevskega zbora, je povedala direktorica Maruša Kerč. »V zadnjem tednu decembra se poveselimo tudi v manjših skupinah na aktivnostih (delovna terapija, bralne urice …), ki sicer potekajo čez celo leto in se jih udeležuje ista skupina stanovalcev. Nekaj stanovalcev, ki je med seboj spletlo prijateljske vezi, je dogovorjenih, da bodo silvestrovali v dnevnem prostoru Doma. Nekaj stanovalcev je odšlo za praznike v domače okolje in bodo silvestrovali doma,« je še povedala.

V Domu starejših Rakičan za silvestrovo ne pripravljajo posebnih dogodkov, so pa, kot nam je sporočil direktor Zoran Hoblaj, stanovalce z majhno pozornostjo obdarili pred božičem in jim ob tej priložnosti voščili vesele praznike. Bodo pa na silvestrovo obroki za stanovalce pripravljeni po posebnem silvestrskem meniju.

Korona jim ni prišla do živega

Zanimalo nas je tudi, kako varovanci doživljajo praznični čas, ko jim življenja krojijo ukrepi za zamejevanje širjenja novega koronavirusa. V Kranju so brez okužb, zato obiski potekajo kot običajno. »Svojci spoštujejo pogoj PCT in so razumevajoči do situacije. Nekateri jih odpeljejo tudi domov,« nam je povedala Gantarjeva. Mazil Šolinčeva pa, da imajo s stanovalci »redna tedenska srečanja po nadstropjih, kje upoštevamo vse preventivne ukrepe. Stanovalci so veseli, ker je naš Dom odprt za svojce in prijatelje. Vsi upoštevamo vse preventivne ukrepe. S svojci dobro sodelujemo in upoštevajo vsa navodila, saj na tak način varujemo drug drugega«. V Kopru imajo v tem času »veliko več obiskov svojcev, ki upoštevajo pogoje, ki so določeni. Na srečo s tem nimamo težav, saj razumejo, da moramo biti vsi odgovorni. Posamezni stanovalci so bili na prazničnem kosilu v svojem domačem okolju«, pa nam je odgovorila Zečevićeva.