Na tapeti

Vizjak ima slabo vest samo zaradi trde brežiške govorice

J.P./STA
17. 12. 2021, 18.43
Posodobljeno: 17. 12. 2021, 18.48
Deli članek:

Poslanci koalicije in opozicije v razpravi o interpelaciji okoljskega ministra Andreja Vizjaka ostajajo razdeljeni. Dosedanjo razpravo, za katero imajo na voljo okoli 16 ur, so zaznamovali očitki opozicije, povezani s posnetkom Vizjakovega pogovora s podjetnikom Bojanom Petanom. Vizjak jih je ob podpori večine koalicije zavrnil kot neutemeljene.

Bobo
Andrej Vizjak

Boris Doblekar (SDS) je interpelacijo označil za še eno od sag v DZ za zapravljanje časa v obdobju največje zdravstvene krize zgolj za namen političnega boja in žalosti zaradi izgube oblasti po metu puške v koruzo. Poudaril je, da očitki vlagateljev nimajo osnove na resničnih dejstvih in konkretnih podatkih.

"Treba je povedati tudi to, da je Slovenija edina država v EU, kjer opozicija ne sodeluje s koalicijo pri reševanju zdravstvene krize, ampak se raje ukvarja z interpelacijami, napadi in tako naprej," je dejal Doblekar in poudaril, da bo račun koaliciji KUL izstavljen 24. aprila "in bo zelo drag".

Nataša Sukič (Levica) je med drugim izpostavila, da je v sosednji Avstriji premier odstopil zaradi manjše stvari kot bremeni Vizjaka. "Ampak to so standardi, ki jih postavlja SDS. Tudi jaz se veselim izstavitve računa 24. aprila na državnozborskih volitvah, ker državljani pa vendarle niso tako neumni," je poudarila.

"Seveda gre za politični boj. Saj je interpelacija vendarle politično orodje opozicije za rušenje ministra," je Doblekarju odgovoril Rudi Medved (LMŠ). "Vi ste znali, ko ste bili v opoziciji, povedati, da je naloga opozicije rušenje vlade. Zakaj bi se nenehno čudili interpelacijam, ki so nekaj popolnoma naravnega v razmerah, v kakršnih smo zaradi načina, na kakršnega vlada ta koalicija premierja Janeza Janše," je dejal.

Edvard Paulič (LMŠ) se je v razpravi med drugim odzval na Vizjakove besede iz odgovora na interpelacijo, češ da je neverjetno, da se mora sam zagovarjati v DZ za prizadevanja, da ne pride do škodljivega prevzema Term Čatež, medtem ko se predsedniku uprave DZS Bojanu Petanu ne zgodi nič.

"Tu je treba poznati razmejitev med kazensko in politično odgovornostjo. Vi ste tu zaradi slednje, Petan pa, kot vem, je v drugih postopkih," je dejal Paulič. "Spomnil bi vas, da ste vi na interpelaciji, ne Petan. Če se je kriminalno vedel, kot vi pravite, to ni naša stvar, niti ni stvar interpelacije, s tem naj se ukvarjajo organi pregona," se je strinjal Marko Bandelli (SAB).

Sukičeva je v razpravi opozorila tudi na dokument, ki ga je danes objavil portal Necenzurirano in ki naj bi dokazoval, da Vizjak leta 2007 ni ščitil državnih interesov. "Dokumentacija kaže na to, da je Vizjak v času prve vlade Janeza Janše, ko je bil minister za gospodarstvo, državo oškodoval za najmanj 36 milijonov evrov," je poudarila.

Predsednik uprave DZS Petan je, kot navaja Necenzurirano, državni Kapitalski družbi za njen delež v Termah Čatež ponujal več kot 41 milijonov evrov, kar je bilo več, kot je bil te delež kadarkoli vreden na Ljubljanski borzi, a sta ga država oz. Vizjak zavrnila. Petan je zato našel drugo pot do prevzema Term Čatež, delež države v podjetju pa je danes vreden manj kot pet milijonov evrov, torej 36 milijonov evrov manj od Petanove ponudbe.

"Necenzurirano v zadnjih dveh dneh objavlja neumnost za neumnostjo," je navedbe odločno zavrnil Vizjak. Dokument je portal, kot je izpostavil Vizjak, "glej ga zlomka", objavil točno na dan interpelacije. "V tem dokumentu ni omenjeno ne Vizjaka, ne podpisa Vizjak, ne Vizjak je poslal, ni ne Vizjak je prejel, ampak to je ponudba DZS družbi Kad, da bi kupil deleže v Termah Čadež," je poudaril.

Petanovo ponudbo je sicer označil za naravnost noro in dejal, da nima zveze z realnostjo. "Kdorkoli zna računati, ve, da je to še ena izmed rabot Bojana Petana, ki mu nihče ne verjame. Je slepilni manever, ampak je tudi nerealistično izvedljiva. Vi meni hočete povedati, da je ta ponudba resna, da bi podjetje s 50 milijoni prometa, ki ima približno 40 milijonov evrov stroškov, dalo ponudbo, da bodo kupili delnice Term Čadež za 40 milijonov evrov? To ta ponudba govori," je bil jasen.

Vizjak je ponovil, da glede tega, kar je delal pred 14 leti, nima slabe vesti. "Slabo vest imam samo zaradi trde brežiške govorice, ki je bila mestoma neprimerna, za kar sem se že nekajkrat opravičil, nikakor in nikoli pa nisem nikomur govoril, da je plačevanje davkov glupo," je še enkrat dejal Vizjak.

Paulič je v razpravi Vizjaku med drugim očital tudi nakupe Petrolovih delnic, ki jih opravil marca in maja lani, marca pa je vlada deregulirala cene goriv. "Pristojne institucije so zoper mene uvedle postopek in niso ugotovile zlorab, vi pa še vedno govorite o sumu zlorab. Ne govoriti, da to ni pristransko. To pomeni, da negirate stališča in zaključke strokovnih institucij," je dejal Vizjak.

Robert Polnar, član poslanske skupine DeSUS, pa je posnetek pogovora med Vizjakom in Petanom primerjal s crkovino. Kot je izpostavil, takratni minister za gospodarstvo in zdajšnji minister za okolje in prostor na njem izgovarja "razuzdanosti, popolnoma neprimerne njegovemu položaju".

Interpelacijo so vložile poslanske skupine LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP. V SMC, SNS in SDS je ne bodo podprli, v DeSUS pa se bodo odločili po koncu razprave. V NSi Vizjaka ne podpirajo, a se glede glasovanja niso izrekli. Predlagateljice so medtem jasne - vzdržan glas je glas za Vizjaka.