Zaloge zaščitnih mask

Za zaščitne maske smo plačali milijone, zdaj pa skrivajo, koliko jih imamo

Žiga Kariž
26. 4. 2021, 18.00
Posodobljeno: 26. 4. 2021, 19.57
Deli članek:

Zavod za blagovne rezerve (ZBR) trdi, da je podatek o zalogi zaščitnih mask, za katere smo davkoplačevalci plačali milijone, državna skrivnost.

Bobo
Koliko mask so odgovorni razdelili in koliko jih je še v skladiščih?

Ko je preteklo leto epidemija koronavirusa udarila v naša življenja, je država začela pospešeno kupovati zaščitno opremo. Iz dneva v dan smo poslušali, kako so skladišča prazna in kako so zaradi pomanjkanja zaščitnih mask ogrožena človeška življenja. Vlada je izvedbo nabave opreme zaupala zavodu za blagovne rezerve. Kot zdaj že vemo, je glede na ugotovitve računskega sodišča nabava potekala netransparentno, slabo koordinirano, pojavil se je tudi cel kup korupcijskih tveganj.

Državna tajnost

Sklenjenih je bilo 64 pogodb za nabavo zaščitne in medicinske opreme v skupni vrednosti 183.987.916 evrov brez DDV, s 44 različnimi dobavitelji. 

Medtem ko se še vedno razčiščuje, kdo je odgovoren za sporne nabave in podaja ocene, ali je bil pri nakupu opreme oškodovan državni proračun in za koliko, pa so milijoni mask, ki smo jih kupili, neznano kje. Zadnje poročilo, ki ga je o nabavi mask izdal ZBR, nosi datum 24. 7. 2020. A iz njega ni razvidno, koliko mask je bilo dejansko dobavljenih, koliko razdeljenih prek uprave za zaščito in reševanje in koliko jih je ostalo v skladiščih. Ko smo ZBR povprašali, koliko mask je trenutno v njihovih skladiščih, za maske katerih dobaviteljev gre in katerega tipa so, so nam odgovorili zgolj z enim stavkom: »Količina zalog, ki je skladna s poslanstvom ZBR, je tretirana kot državna tajnost.« Zakaj bi bilo stanje zalog zaščitnih mask državna tajnost, je jasno le odgovornim na ZBR, ob vseh aferah nabave zaščitne opreme pa se ustvarja vtis, da nam odgovorni spet nekaj prikrivajo. Ko smo prosili za dodatna pojasnila, so nam z zavoda za blagovne rezerve odgovorili še, da so podatki o količinah in lokaciji blagovnih rezerv del Petletnega programa oblikovanja državnih blagovnih rezerv, ki je določen kot tajni dokument s stopnjo tajnosti »interno«, zaradi česar nam natančnih količin ne morejo sporočiti.

Na trhlih nogah

A njihova argumentacija je na trhlih nogah. Za dostop do letnega programa dela, v katerem so navedene natančne količine zalog zaščitne opreme, je prosil tudi žvižgač Ivan Gale. Ko ga je ZBR zavrnil, se je obrnil na informacijsko pooblaščenko, ta pa je odločitev ZBR razveljavila, saj jim ni uspelo argumentirati, zakaj morajo biti podatki tajni. Poleg tega Gale izpostavlja, da oznako interno nosi le letni načrt delovanja, ne pa tudi vse pogodbe o nabavi opreme, ki so celo javno objavljene na portalu E-naročanje. Prav tako niso tajni sklepi o izdaji opreme, kar pomeni, da si lahko vsakdo, ki je pripravljen v to vložiti dovolj časa in dela, prek zahtev za dostop do informacij javnega značaja ustvari sliko sam. Vsaj sliko o tem, kaj bi v skladiščih moralo biti. Ob vseh skrivalnicah pa se poraja vprašanje, ali tam tudi je.

Kaj v skladišča in kaj ne?

Edini podatki o zalogah, ki so javno dostopni, so iz meseca po koncu prvega vala epidemije, torej junija 2020, ko je bilo v skladiščih več kot 24 milijonov mask, 2,2 milijona rokavic, 111 tisoč zaščitnih oblek in 215 tisoč zaščitnih očal. Računsko sodišče v povezavi z nabavljenimi količinami zaščitne opreme ugotavlja, da država ni pravočasno določila meril, kakšne zaloge zaščitne opreme potrebujemo v spremenjenih koronskih okoliščinah. »Ocenjujemo, da v času izvajanja urgentnih nabav zaščitne opreme ni bilo jasno, ali in katere nabave opreme se izvajajo za potrebe ponovnega oblikovanja državnih blagovnih rezerv ter ali in katere nabave opreme se izvajajo za neposredno razdelitev uporabnikom. Posledično revidiranci tudi niso imeli kriterijev o tem, kdaj prenehati z urgentnimi nabavami določene vrste opreme.« Obstaja torej velika verjetnost, da smo kupili občutno preveč mask in po znatno previsoki ceni.

Skrivanje pred računskim sodiščem

Po koncu epidemije se je vlada odločila, da Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR) pravno postane lastnica mask, ki so bile namenjene za brezplačno razdelitev, in ZBR mask, ki so namenjene zalogam. A tudi zaloge v skladiščih URSZR so očitno skrivnost. V poročilu računskega sodišča o nabavi zaščitne opreme namreč lahko preberemo zapis: »Revidirance smo 27. 10. 2020 zaprosili za podatke o tem, kakšne so bile zaloge opreme v državnih blagovnih rezervah na dan 1. 6. 2020 in na dan 30. 9. 2020. V reviziji nam URSZR, ki je bila zadolžena za vodenje zalog državnih blagovnih rezerv na lokaciji DLC Roje, ni predložila  zaprošenih podatkov, prav tako nam za dan 1. 6. 2020 podatkov med izvajanjem revizije ni predložil Zavod.« V poročilu računskega sodišča lahko najdemo le podatek, da se je na URSZR preneslo okoli 18 milijonov mask različnih tipov, koliko jih je še v skladiščih, ni znano.