Približevanje črni fazi

To je trenutno epidemiološko daleč najbolj problematična regija v Sloveniji

S.R.
19. 2. 2021, 11.55
Posodobljeno: 19. 2. 2021, 11.55
Deli članek:

Jesen in prvi del zime so preživeli razmeroma mirno, a jim pred novim koronavirusom ni uspelo pobegniti. Račune plačujejo zdaj?

Profimedia
V Kopru so včeraj potrdili 62 novih primerov okužbe s sars-cov-2.

Maja Bratuša, naslednica nekdanjega vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina, je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da so razmere v nekaterih slovenskih občinah nadvse zaskrbljujoče.»Ponovno se krepijo nekatera žarišča,« je opozorila in pri tem izpostavila zlasti Koper, kjer so včeraj potrdili kar 62 novih primerov okužbe s sars-cov-2, in celotno obalno-kraško regijo. V slednji, ki jo je med drugim valom do zadnjega obdobja odnesla najbolje, so se razmere drastično poslabšale v zadnjih tednih, trenutno pa tam beležijo z naskokom najvišje 14-dnevno število potrjenih primerov okužbe na 100.000 prebivalcev v Sloveniji. Tako gre upočasnitev izboljšanja epidemiološke slike pripisati predvsem tej regiji, medtem ko v večini drugih statističnih regij še vedno beležijo upad. Izjema sta tudi gorenjska in primorsko-notranjska, kjer se razmere v zadnjem obdobju prav tako ne umirjajo.

Vlada RS
14-dnevna incidenca v Sloveniji znaša 529, medtem ko je v Obalno-kraški 748 in Primorsko-notranjski regiji 659 primerov na 100.000 prebivalcev.

Podobno sliko kaže tudi sedemdnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev. Tudi v skladu s tem kazalnikom je daleč najbolj problematična obalno-kraška regija, ki se plazi globoko v rdeči fazi načrta sproščanja ukrepov, pri čemer se nezadržno bliža celo črni, najslabši fazi. Država kot celota je sicer še vedno v oranžni fazi, na tem mestu pa gre morda pohvaliti rumeni regiji, ki trenutno vlečeta slovenski voz navzdol. To sta zasavska in zlasti posavska regija, ki je bila z vidika epidemije v drugem valu dolgo časa prvi »bolnik« v državi. Zdaj tam beležijo najboljše epidemiološke podatke v Sloveniji.

Vlada RS
Glede na sedemdnevno število potrjenih primerov okužbe na 100.000 prebivalcev sta trenutno najboljši zasavska in posavka regija.