težave obmejnih prebivalcev

Po popoldanskem obisku starih staršev dobili vročene odločbe o karanteni

B.K.
28. 12. 2020, 09.18
Posodobljeno: 28. 12. 2020, 09.21
Deli članek:

“Ko pišete odloke, razmišljajte o ljudeh, ki ne živijo v Ljubljani,” vladi sporoča razočarana obmejna družina.

Profimedia
Obmejni prebivalci imajo za praznike še več težav. Fotografija je simbolična.

Prebivalci, ki živijo ob državni meji, njihove razširjene družine pa bivajo na drugi strani meje se te dni soočajo z nevšečnostmi, ki so tistim, ki imajo svoje družine na tej strani meje prihranjene.

Oglasila se nam je družina iz Rogatca, ki živi okoli sto metrov od državne meje med Slovenijo in Hrvaško. Za božič, ki je tradicionalno družinski praznik so se – mati, oče in dva otroka, stara dve in šest let – odpravili na obisk k starim staršem, ki živita le 450 metrov stran, a žal na drugi strani državne meje, v naselju Hum na Sutli.

Za prebivalce Rogatca ni prehajanje meje sicer nič nenavadnega. Mnogi imajo namreč družine v bližnjih naseljih na Hrvaškem, ki so oddaljena manj kot denimo bližnja naselja v Sloveniji. A epidemija jim je neznosno otežila vzdrževanje družinskih stikov.

Izjeme za obisk družine več ni, potreben je negativen test

Google Maps
Od centra Rogatca do centra Huma na Sutli je le slaba dva kilometra. Naselji sta zgodovinsko tesno povezani. Mnogo družin živi na obeh straneh meje.

Družina tako poroča, da so ob peti popoldanski uri prečkali državno mejo na mejnem prehodu Rogatec. Ob prečkanju so mejne policiste obvestili, da gredo le do družine in bodo nazaj do večera. Po prečkanju so se odpeljali še približno 350 metrov do hiše starih staršev. Po dobrih treh urah so se vrnili nazaj, na meji pa so jim policisti vročili odločbe o karanteni. Že nekaj časa pri prečkanju meje namreč ne velja izjema obiska domačih, pri vrnitvi v domovino je tako potreben negativen test na okužbo s koronavirusom. Če tega ni, sledi karantenska odločba, ki tako odrasle kot otroke za 10 dni takorekoč priklene na kavč.

“Žalostno g. Janez Janša, resnično žalostno,” je v dopisu medijem zapisala razočarana mama. “Mi smo obmejni ljudje! V Rogatcu in sosednji državi v kraju Hum na Sutli ni krajana, ki bi bil vezan samo na državo bivanja. Mi smo ljudje, ki živimo v sožitju, ljudje, ki imamo najbližje sorodnike v Republiki Hrvaški, natančneje v kraju Hum na Sutli. G. Janša, vam je v Ljubljani vseeno kaj se dogaja ljudem ob meji, kako trpimo ker se gledamo preko aplikacij.”