Zamejitev širjenja virusa

Beovićeva bi omejila število ljud, ki se lahko zbirajo v trgovinah in lokalih

C.E./STA
4. 10. 2020, 16.22
Posodobljeno: 4. 10. 2020, 19.06
Deli članek:

Ker bolniške postelje bolniki s covidom-19 vse bolj polnijo, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović razmišlja o novih ukrepih.

Bobo
Fotografija je simbolična

Ocenila je, da bi bilo treba za zaustavitev trendov širjenja omejiti število ljudi zaprtih prostorih, predvsem v trgovinah in lokalih in tako preprečiti gnečo. Dodala je še, da bi veljajo razmisliti tudi o številu ljudi, ki se lahko družijo, na 10 ali celo 6. Zaradi velike potrebe po testiranjih bo po njenih besedah prihodnji teden potrebna tudi odločitev, kdaj in kje bi bila smiselna uporaba hitrih testiranj, je povedala za Radio Slovenija.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je napovedal, da bo vlada prihodnji teden predstavila tudi možne naslednje ukrepe, ki bi jih morali uveljaviti takoj, če želimo zamejiti širjenje virusa.

V soboto sicer niso beležil smrti bolnikov s covidom-19. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je s to boleznijo v Sloveniji doslej umrlo 155 ljudi. Sobotni rezultati pa predstavljajo največji delež pozitivnih med testiranimi doslej, saj so okužbo po podatkih sledilnika potrdili pri 8,66 odstotka testiranih.

Skupaj so doslej v Sloveniji potrdili 6498 okužb z novim koronavirusom, v soboto pa je bilo v državi 2078 aktivnih primerov okužbe. Največ novih okužb so potrdili v ljubljanski občini, kjer je po podatkih sledilnika tudi največ aktivno okuženih, in sicer 359. Po številu aktivnih okužb z 99 sledi mariborska občina.

Največ okužb (33) so potrdili v starostni skupini od 35 do 44 let, z 31 potrjenimi okužbami je sledila starostna skupina od 45 do 54 let.