Raziskava Reus

Podnebne spremembe so nam vedno manj pomembne

J.P./STA
7. 6. 2020, 10.03
Deli članek:

Delež gospodinjstev, ki menijo, da je problem podnebnih sprememb zelo resen in da k podnebnim spremembam največ prispeva človeška dejavnost, je v zadnjih 10 letih upadel, kažejo rezultati raziskave energetske učinkovitosti Slovenije 2019, ki jo opravlja Informa Echo.

Profimedia
Po mnenju anketirancev je problem bolj resen "na splošno" kot zanje.

Rezultati raziskave kažejo negativne trende v mnenju javnosti o resnosti problema podnebnih sprememb. Delež gospodinjstev, ki se strinjajo s trditvami, da je problem podnebnih sprememb zelo resen, da k podnebnim spremembam največ prispevajo človeške dejavnosti in da je proti podnebnim spremembam treba ukrepati takoj, se je v preteklem desetletju zmanjšal.

Leta 2019 je dobre tri četrtine gospodinjstev problem podnebnih sprememb ocenilo kot zelo resnega, šest odstotkov pa ga je ocenilo kot ne resnega. Ti rezultati se ujemajo s povprečjem EU. Največji delež državljanov, ki menijo, da so podnebne spremembe zelo resne, je na Malti, v Grčiji in Španiji, najmanjši pa v Estoniji in Latviji.

Opazen je tudi negativen trend pri strinjanju s trditvama, da k podnebnim spremembam največ prispeva človeška dejavnost oz. da je proti podnebnim spremembam treba ukrepati takoj.

Rezultati raziskave kažejo, da se dobre tri četrtine gospodinjstev strinjajo s trditvijo, da k podnebnim spremembam največ prispeva človeška dejavnost. Glede na merjenje iz leta 2015 se je delež teh gospodinjstev zmanjšal za osem odstotnih točk.

Prav tako se dobre tri četrtine gospodinjstev strinjajo s trditvijo, da je proti podnebnim spremembam treba ukrepati takoj. Glede na merjenje iz leta 2015 se je delež teh gospodinjstev zmanjšal za devet odstotnih točk.

Ukrepati moramo takoj

"Podnebne spremembe so v Sloveniji zelo resen problem, zato moramo ukrepati takoj, četudi jih ne občutimo neposredno v svojem okolju. Upadanje deleža gospodinjstev, ki se tega zavedajo in da k podnebnim spremembam največ prispeva človeška dejavnost, je zelo zaskrbljujoč," pa so ob rezultatih navedli avtorji raziskave.