Z zaščitno masko in brez kravate

FOTO: Tako se je minister popeljal z vlakom iz Domžal v Ljubljano

G.G.
11. 5. 2020, 08.37
Posodobljeno: 11. 5. 2020, 10.38
Deli članek:

Po koronapremoru so zopet zasopihali vlaki. Kako se ukrepi izvajajo v praksi, si je ogledal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Twitter / Ministrstvo za infrastrukturo
Jernej Vrtovec in Dušan Mes sta se mirno odpeljala v Ljubljano. Maske, da, razdalja, dovolj velika.

Nekaj čez sedmo uro se je na peronu domžalske železniške postaje srečal z generalnim direktorjem Slovenskih železnic Dušanom Mesom. Oba sta bila primerno oblečena, nemara v nos (čez katerega sta imela poveznjeni zaščitni maski) bode, da nista imela kravat, kar pa v današnjih časih ni nikakršna obveza niti za minister in direktorje.

Vstopila sta na vlak in se družno odpeljala v Ljubljano. "Slovenske železnice so skrbno poskrbele za varnost potnikov in osebja," je po preverjanju dejal minister, sedel, diagonalno nasproti pa si je prostor izbral Mes.

"Slovenske železnice, ki vozijo po prilagojenem voznem redu, so skrbno poskrbele za varnost potnikov in osebja. Prav tako potniki spoštujejo higienska priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje", je bil jasen minister, ki je še oznanil: "Na ministrstvu bomo skupaj z NIJZ v prihodnjih dneh in tednih spremljali epidemiološko sliko in v kolikor bo ta ugodna, bomo takoj ko bo mogoče te ukrepe omilili."

Danes je stekel tudi avtobusni javni prevoz. Po prvih informacijah je potnikov malo, veliko pa jih niti ne sme biti, saj je zaradi koronapravil zahtevana razdalja med potniki. Na avtobusih in vlakih je nameščeno razkužilo, ki ga bodo morali potniki obvezno uporabiti ob vstopu. Prav tako morajo nositi zaščitne maske, kot sta to demonstrirala Vrtovec in Mes. Priporočena razdalja med voznikom in potniki, kot tudi med potniki samimi, je 1,5 metra, česar pa Vrtovec in Mes nista povsem upoštevala. Na tem mestu jima damo prav, saj ne smemo biti tako pikolovski. 

Dokler ne bodo nameščene zaščitne pregrade z odprtino za prodajo vozovnic, teh na avtobusih ne bo mogoče kupiti, bo pa nakup možen na nekaterih postajah. Več prevoznikov potnikom omogoča nakup vozovnice prek aplikacij ali spleta. Med drugim k spletnemu nakupu vozovnic pozivajo tudi Slovenske železnice (SŽ).