Spremembe

150 evrov bodo dobili tudi izredni študenti in ti posamezniki, izplačilo se lahko zavleče do junija

A.S.
22. 4. 2020, 12.38
Posodobljeno: 22. 4. 2020, 12.47
Deli članek:

Komu vse bo pripadel enkratni dodatek 150 evrov?

STA
Čeprav je bilo sprva navedeno, da bodo študenti dodatek prejeli do 30. aprila, se je datumski rok prestavil.

Davčni strokovnjak Ivan Simič je na današnji izjavi za medije na daljavo povedal, da bo enkratni dodatek v višini 150 evrov pripadel študentom s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki se v študijskem letu 2019/2020 izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih v Sloveniji ter 13. marca letos niso bili vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Čeprav je kazalo, da bodo do dodatka upravičeni le redni študenti, to pomeni, da so med upravičence všteti tudi izredni.

Študentke in študenti, ki izpolnjujejo pogoje, morajo izpolniti elektronski obrazec Vloga za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka študentom, ki je dostopen na eUpravi. 

Prišlo pa je tudi do sprememb v roku izplačila. Čeprav je bilo sprva navedeno, da bodo študenti dodatek prejeli do 30. aprila pa se je datumski rok prestavil. Dodatek se mora po novem izplačati do 1. junija.

Do enkratnega dodatka, ki se bo izplačal do 30. junija pa so upravičeni tudi:  družinski pomočniki, upravičenci do starševskega varstva, upravičenci do dodatka za nego otroka, upravičenci do materinskega ali starševskega nadomestila, upravičenci do delnega plačila za izgubljeni dohodek, ki ga ureja zakon, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke, upravičenci do nadomestila po 5. in 8. členu ZSVI in upravičenci po zakonu, ki ureja vojne veterane in ki ureja vojne invalide, je navedel Simič.