Prišepetovalec

Supeminister Urlep: Šarčev stric iz ozadja

Žiga Kariž
30. 8. 2018, 19.30
Deli članek:

Vojmir Urlep naj bi koordiniral delo nove vlade, čeprav je nekoč izjavil, da velike koalicije škodijo državi. Je res le podaljšana roka Metoda Dragonje?

STA
Vojmir Urlep

Vojmir Urlep, nekdanji predsednik uprave Leka, bo skrbel za koordinacijo med različnimi ministrstvi in je prvi operativec nove vlade. Mnogi prav v njem vidijo dokaz, da je vlada Marjana Šarca le še ena inkarnacija oblasti, ki jo v resnici vodijo strici iz ozadja. Urlep naj bi bil namreč tesno povezan z Metodom Dragonjo. Oba sta zasedala vodilni položaj v podjetju Lek, kar naj bi bil dovolj trden dokaz. Zanimivo je, da je v vladi Mira Cerarja vlogo prvega operativca igral Dragonja, čeprav je član Stranke Alenke Bratušek, ki uradno ni bila del prejšnje koalicije.

sta
Vojmir Urlep in Metod Dragonja naj bi bila tesno povezana.

Že pokazal svoj vpliv na Šarca

Vojmir Urlep je dokazano uspešen menedžer z mednarodnimi izkušnjami. Pod njegovim vodstvom je podjetje Lek poslovalo izjemno uspešno, Urlep pa se je od vodenja poslovil aprila lani. Tisti, ki so sodelovali z njim, so ga opisali kot zelo premišljenega in konservativnega. Ima magisterij tako iz farmacije kot iz ekonomije, zagotovo pa mu bodo pri delu v vladi najbolj služile izkušnje. Kako močen je njegov vpliv na Marjana Šarca, se je pokazalo že pri imenovanju ministrov, saj bodoči finančni minister Andrej Bertoncelj prihaja na njegovo priporočilo. Urlep naj bi bil tako prvi kadrovik nove vlade in njen koordinator.

V nasprotju s koalicijsko pogodbo

Glede na tisto, kar smo o Urlepu lahko izvedeli do zdaj, ga čaka veliko dela. Prihaja namreč iz vrst gospodarstva, kjer je zagovarjal kar nekaj stališč, ki so v vsaj delnem nasprotju s tistim, kar piše v koalicijski pogodbi. Tako je bil kot večina menedžerjev zagovornik vzpostavitve socialne kapice za tiste z najvišjimi plačami in močen nasprotnik dodatnih davčnih obremenitev podjetij. Nova vlada pa naj bi zvišala prav prispevne stopnje za podjetja in obdavčitev kapitalskih dobičkov. Je tudi velik zagovornik umika politike iz gospodarstva. V enem izmed intervjujev je podal svoje videnje tega, kaj je dobra plača: »Odgovorov je toliko, kolikor je Slovencev. Dobra neto plača je tista, ki ti omogoča spodobno življenje, ko ti ni treba gledati na vsak izdatek, ne v trgovini, ne v restavraciji, ne pri udeležbi na kulturnih ali športnih prireditvah. Ko ti ob koncu meseca še nekaj ostane, kar lahko daš na stran za starost ali pa za kakšne večje nakupe.«

Bobo
Vojmi Urlep bo koordinator vlade.

Nasprotnik sindikatov

Zanimivo bo videti, kako bo potekalo sodelovanje z Levico, na listi katere je kandidiral tudi sindikalist Goran Lukić, s katerim sta si prek medijev izmenjala kar nekaj bodic. Urlep o slovenskih sindikatih in sindikalistih na splošno nima najboljšega mnenja, saj meni, da prav oni vodijo Slovenijo in so razlog za marsikakšen zastoj v razvoju. Pred nekaj meseci je na vrhu gospodarstva na Brdu pri Kranju izjavil, da smo ujetniki različnih interesov, ki se uveljavljajo prek različnih skupin, ne samo političnih, tudi ostalih: sindikatov, lokalnih skupnosti, civilnih iniciativ ... »Parcialni interesi nam preprečujejo razvoj,« je takrat sklenil razmišljanje.

Glavni trgovec

Zanimiv je tudi njegov pogled na sestavljanje vlade. Nekoč je celo izjavil, da so koalicije za vodenje države škodljive, kar je podkrepil s tezo, da se dve stranki še lahko poenotita, več pa se jih vsaj brez velikega trgovanja ne more. Kot kaže, je postal glavni trgovec.