Dviguje prah

Matej Tonin poslancem zvišal plače?

J.P.
22. 8. 2018, 19.12
Posodobljeno: 22. 8. 2018, 19.25
Deli članek:

Matej Tonin pred odhodom spreminja poslanske plače.

Bobo
Matej Tonin že pospravlja pisarno.

Večina se jih bo zvišala za okoli 300 evrov bruto, skupni mesečni strošek za DZ pa bo posledično višji za skoraj 30.000 evrov.

Začasni predsednik Matej Tonin že pospravlja pisarno. V zgodovino se bo zapisal kot šef parlamenta z najkrajšim stažem, jutri bo štafeto predal Dejanu Židanu.

Tonin pravi, da je poskrbel za bolj pravična plačna razmerja in bolj pravično porazdelitev pravic.

V Levici njegov odhod pozdravljajo, njihovo podporo uživa Židan. Podpira ga tudi Miro Cerar, ki si je sicer želel ta položaj. »Mislim, da je treba za dobro koalicijo kdaj narediti korak nazaj,« je dejal predsednik SMC.

Še več poslanskih privilegijev?

Tonin je pripravil več sprememb, ki že dvigajo prah: zvišanje plač in znižanje cen poslanskih stanovanj ter sprememba izplačil potnih stroškov. Zadeve je moral pojasnjevati. Kot je dejal za 24ur, je predloge uskladil z vodji poslanskih skupin z izjemo Levice. Pri tem se ni oziral po imenih, je dejal – plače naj bi zvišal le nekaterim – in dodal, da je »vse po zakonskih okvirih«. Pri Levici vztrajajo, da gre za zvišanje plač vsem poslancem, ne le nekaterim, pri tem pa naj bi pozabil na najmanj plačane uslužbence DZ. Tudi znižanje cen poslanskih stanovanj je za njih zgolj dodaten privilegij za poslancev, enako nov način vrednotenja potnih stroškov. Po novem bi bili poslanci plačani 18 centov na kilometer – a le, kadar so dejansko na »delovnem mestu«.

Tonin je povedal tudi, da je odpravil anomalijo, da so lahko zaposleni v državnem zboru napredovali le do 55. plačnega razreda, medtem ko lahko zaposleni v državni upravi napredujejo do 57. plačnega razreda. Pravilo, da uradniške plače v parlamentu ne smejo biti višje kot poslanske, se mu zdi nesmiselno.

Vse naštete spremembe so za zdaj še predlogi, ki bodo morali počakati na Dejana Židana.