Iz zakulisja

Sestavljanje vlade: to so imena novih ministrov

R. T.
22. 8. 2018, 18.09
Posodobljeno: 22. 8. 2018, 18.14
Deli članek:

Resorji so razdeljeni, ne pa tudi še ministrski položaji. Vsaj načeloma.

STA
Mandatar Marjan Šarec kandidate svoje stranke išče zunaj politike.

Kot poroča Reporter, naj bi Andreja Katič iz SD, obrambna ministrica v odhajanju, prevzela ministrstvo za pravosodje. Druga možna kandidatka, Dominika Švarc Pipan, naj bi ji po lastni izbiri pomagala kot državna sekretarka, da bi si pridobila politične izkušnje.

Bobo
Alenka Bratušek naj bi dobila resor za energetiko.

Če jo bo želel premier Marjan Šarec, bo k njemu v kabinet kot državna sekretarka prišla odhajajoča ministrica za delo in socialo Anja Kopač Mrak. »Njen resor pa naj bi prevzel SMC, kjer se govori o treh imenih možnih ministrov: odhajajočemu ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju, bivši poslanki Jasni Murgel in svetovalcu premierja Nejcu Brezovarju,« piše Reporter.

SD naj bi pripadla še resorja za izobraževanje in kulturo ter mesto predsednika državnega zbora. Minister prvega naj bi postal Jernej Pikalo, minister za kulturo pa Dejan Prešiček. Predsednik državnega zbora naj bi postal Dejan Židan. Čeprav naj bi bili nekateri v stranki nezadovoljni, ker bo njihova stranka zasedla le tri resorje, Reporter poroča, da so v vodstvu zadovoljni. Tudi zato, ker so se znebili kmetijstva. SD bo kot druga največja koalicijska stranka imela en resor manj kot tretjeuvrščena SMC oziroma toliko kot pol manj uspešna Stranka Alenke Bratušek. Tej bo pripadel resor za energetiko, ki naj bi ga prevzela Alenka Bratušek, Marko Bandelli naj bi postal minister za kohezijo, minister za Slovence po svetu pa naj bi bil Peter Česnik. Namesto njega v državni zbor menda prihaja Maša Kociper.

Bobo
DeSUS naj bi prevzel ministrstvo za obrambo in za kmetijstvo.

Znano je, da naj bi v SMC prevzeli še resorje za zunanje zadeve, za okolje in prostor ter gospodarstvo. Prvi bo pripadel Miru Cerarju, drugi Petru Gašperšiču ali Juretu Lebnu in tretji Zdravku Počivalšku. Reporter piše tudi, da bodo poleg tega še naprej kadrovali po SDH in DUTB. DeSUS naj bi prevzel ministrstvo za obrambo in za kmetijstvo – ministra bosta Karl Erjavec in Irena Majcen.

V Listi Marjana Šarca pa iščejo ministre iz zunanjih vrst. Marjan Šarec menda nagovarja Matejo Vraničar, da ostane finančna ministrica. Vojmir Urlep, njegov adut, bo državni sekretar v njegovem kabinetu. 

Kdo bo notranji minister, minister za javno upravo in minister za zdravje, ostaja skrivnost.