PLENKOVIĆEV PRIJATELJ

Ali Slovenijo ovira "pošast" iz Bruslja?

Ž.K. / Novice Svet24
2. 7. 2018, 20.00
Deli članek:

So osebna prijatejstva hrvaškega premierja kriva, da v EU izgubljamo bitko s Hrvaško? Kdo je Martin Selmayr, mož iz ozadja, ki naj bi vlekel vse evropske niti?

Arhiv časopisa Novice Svet24
Trije prijatelji, Selmayr, Juncker, Plenković, in Cerar

Reuters
Nekdanji nemški finančni minister Schäuble je dejal, da je razlika med Selmayrjem in bogom le ta, da bog ne misli, da je Selmayr..

Naša odhajajoča vlada se je morala sprijazniti s tem, da v Bruslju nikogar ne zanima spor med Slovenijo in Hrvaško in da s strani EU birokratov ne bomo dobili uradnega mnenja, v katerem bo zapisano, da imamo prav mi, in ne Hrvati. Predsednik odhajajoče vlade Miro Cerar je ugotovil, da je v Bruslju prevladala politika nad pravom. In medtem ko se Cerar zaradi neuspeha jezi na Junckerja, številni poznavalci razmer že dalj časa opozarjajo, da ima Hrvaška v Bruslju skritega aduta in močnega zaveznika, ki naj bi bil glavni krivec za vrsto »zmag« Hrvaške nad Slovenijo.

Vplivni prijatelj 

Glavni tajnik Evropske komisije je namreč Martin Selmayr, ki je tesen prijatelj Andreja Plenkovića, hrvaškega predsednika vlade. Sedeminštiridesetletni Nemec velja za sivo eminenco evropskih birokratskih institucij in naj bi bil najvplivnejši evrokrat. Na to dejstvo je opozoril nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice Boštjan M. Zupančič, ki je že v času, ko se je še čakalo na mnenje iz Bruslja, zapisal: »Govorijo o implementaciji arbitraže. Ne povedo, da je nemški generalni sekretar Komisije, prvi človek za Junckerjem, Plenkovićev dolgoletni osebni prijatelj. Tožbe v Luksemburgu Komisija ne bo dopustila: tožba gor ali dol.«

Pošast iz Bruslja

Martin Selmayr si je zaradi svoje fanatične delovne vneme, vladanja s trdo roko in izredne pedantnosti prislužil nadimek Pošast iz Berlaymonta, kot se imenuje stavba, v kateri domuje Evropska komisija. V Bruslju deluje že trinajst let, več let je bil vodja Junckerjevega kabineta, marca letos pa je presenetljivo postal generalni sekretar Evropske komisije. To je v Evropskem parlamentu sprožilo celo upor, o načinu, na katerega je prišel na položaj, pa je bila sprožena celo preiskava. Selmayr je namreč za to, da je lahko postal glavni tajnik, moral biti najprej pomočnik glavnega tajnika. In je tudi bil. Celih devet minut, preden je napredoval na najvišji birokratski položaj v Evropi.