Od 15. junija dalje

Na Pokljuki uvajajo plačljivo parkiranje

J.P./STA
5. 6. 2018, 14.30
Posodobljeno: 5. 6. 2018, 14.33
Deli članek:

Na Rudnem polju na Pokljuki bodo sredi tega meseca uvedli plačljivo parkiranje, s čimer si želijo večjega reda na področju mirujočega prometa zlasti v poletnih in zimskih mesecih.

Mediaspeed
Na Pokljuki se poleg področja vrhunskega športa vse bolj osredotočajo tudi na turistično ponudbo.

Kot je na današnji novinarski konferenci na Pokljuki povedal direktor Centra Pokljuka Borut Farčnik, si želijo promovirati destinacijo tako, da bo svetovno poznana ne le v biatlonskih in tekaških krogih temveč tudi v turističnem segmentu. Tega se lažje lotevajo, odkar je Športno društvo Pokljuka lani v upravljanju združilo tako biatlonski center in Hotel Center kot tudi Hotel Jelka.

Center Pokljuka za lani sicer izkazuje manj kot 1400 evrov dobička, a je na to vplival dvig amortizacije zaradi prevzema osnovnih sredstev in drobnega inventarja od Smučarske zveze Slovenje. Brez tega bi imeli lani skoraj 51.000 evrov dobička, medtem ko ga je bilo leta 2016 5500 evrov. Poleg tega so 66.000 evrov porabili za nabavo opreme in vzdrževanje.

"Naš cilj je, da se hotel in športni center pripeljati na raven, na kateri bosta v maksimalno zadovoljstvo tako športnih kot ostalih uporabnikom," je izpostavil Farčnik in dodal, da so lani v centru realizirali več kot 13.500 nočitev, kar je precejšnje povišanje v primerjavi z letom pred tem, ko je bilo nočitev 10.500.

S koncem lanskega leta so v upravljanje prevzeli tudi družbo Pokljuka turizem oziroma Hotel Jelka ter začeli z agresivnim trženjem zime. To se je že poznalo v prvih treh mesecih, ko je bil obseg poslovanja s 175.000 evri za skoraj 53 odstotkov višji kot v enakem obdobju lani, za 32 odstotkov pa se je povišalo število nočitev na skoraj 2500.

"Vendar to še niso rezultati, ki so naš končni cilj. Želimo več in bolje in to ne samo za poletno sezono ampak tudi zimsko, za katero smo prepričani, da lahko naredimo dodaten premik," je dejal Farčnik in pojasnil, da poleti pričakujejo predvsem individualne goste, jeseni pa več športnih skupin. Intenzivno so začeli tržiti tudi zimsko sezono.

Na zimo so praktično že pripravljeni, saj so na posebni deponiji shranili 80.000 kubičnih metrov snega, za katerega računajo, da ga bo vsaj polovica ostala do oktobra, da bodo lahko med krompirjevimi počitnicami zagotovili vsaj kilometer tekaških prog in del sankališča. Druga deponija z 22.000 kubičnimi metri snega pa je zagotovilo, da bodo v začetku decembra pripravljene proge za tekme svetovnega pokala v biatlonu.

Od 15. junija dalje

Novost na Rudnem polju bo že od 15. junija dalje parkirnina. Dnevna parkirnina bo za avtomobile stala pet, za kombije 10 in za avtobuse 20 evrov, medtem ko bo za goste hotela in imetnike kartice Gost Bohinja brezplačna. Tega so se lotili zaradi dobrih izkušenj z uvedbo plačljivih tekaških prog. Prepričani so, da je glede na velik naval zlasti za zimske vikende na tem območju treba zagotoviti večji red.

Že pozimi so zagotovili dodatne redarje in usmerjali vozila na parkirišča, zato se bodo tega lotili tudi poleti, ko skupaj z javnim zavodom Triglavski narodni park ugotavljajo, da so vozila parkirana vsepovsod, tudi na stezah, travnikih, gozdovih in pašnikih. Ob uvedi plačljivega parkiranja bodo ljudi na to sprva predvsem opozarjali in jih informirali, da je namen tega ohranjanje narave.

Plačljivo parkiranje bodo najprej uredili na treh parkiriščih za skupaj 350 vozil, nato ga želijo razširiti še na območje vojašnice ter v nekaj letih na celotno Pokljuko. Ne bodo pa zaenkrat delali počivališča za avtodome, saj je bil načrtovan projekt v skupni vrednosti skoraj 300.000 evrov predrag.

Prizadevanja na Pokljuki sta podprla tudi direktor bohinjske občinske uprave Miro Sodja in direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, ki sta izpostavila spodbujanje trajnostne mobilnosti. Letošnjo zimo so na Pokljuko organizirali ski bus, že nekaj let pa poleti organizirajo tudi hop on hop off bus, s katerim so lani v 20 dneh prepeljali 800 potnikov, letos pa bo s pomočjo evropskih sredstev deloval 70 dni.