Burno v Iranu

Aretacije in nove smrtne žrtve v protivladnih protestih

G.G./STA
2. 1. 2018, 10.09
Posodobljeno: 2. 1. 2018, 10.14
Deli članek:

V Iranu se nadaljujejo protivladni protesti. Ponoči je bilo ubitih devet ljudi.

Reuters
Manjši protesti so bili tudi v Teheranu.

Šest protestnikov je bilo ubitih v spopadih z varnostnimi silami, ko so protestniki poskušali vdreti na policijsko postajo v kraju Kahderidžan, ki ima okoli 30.000 prebivalcev. V bližnjem Kahriz Sangu sta bila ubita pripadnik revolucionarne garde in mimoidoči. Po navedbah iranske televizije so varnostne sile v pokrajini Isfahan ponoči aretirale okoli 100 ljudi.

Pred tem so iranski mediji poročali, da je bil v mestu Nadžafabad ubit policist, trije pa so bili ranjeni. Ustreljeni naj bi bili z lovsko puško.

Nemiri, povezani s protesti, ki so izbruhnili minuli četrtek v Mašhadu in se hitro razširili po državi, so do zdaj zahtevali 21 žrtev. Najmnožičnejši protesti v Iranu po letu 2009 za zdaj v glavnem potekajo v krajih in mestih na podeželju, iz Teherana so v ponedeljek zvečer poročali o manjših sporadičnih protestih.

Kljub temu je bilo v preteklih treh dneh v prestolnici aretiranih več sto ljudi. 200 je bilo aretiranih v soboto, 150 v nedeljo in okoli 100 v ponedeljek, je sporočil predstavnik mestnih oblasti Ali Ašgar Naserbaht. "Občutek imamo, da so razmere v Teheranu mirnejše kot v preteklih dneh. Že včeraj je bilo mirneje kot prej," je dejal za lokalne medije.

"Ne bomo dovolili, da se negotovost kakorkoli nadaljuje v Teheranu. Če se bo nadaljevala, bodo pristojni sprejeli odločitev, da jo končajo," je dejal namestnik poveljnika teheranske enote revolucionarne garde Esmail Kovsari.