Skrbi in nagrade

Božičnica, 13. plača ali maček v žaklju?

Ž.K.
8. 12. 2017, 06.51
Deli članek:

Da gre našemu gospodarstvu bolje, dokazuje podatek, da bo letos spet več podjetij izplačalo nagrado za poslovno uspešnost. A sindikati opozarjajo na možnost izkoriščanja.

Profimedia
Soudeležba Lastniki podjetja lahko zaposlene nagradijo tudi z delitvijo dobička podjetja ali celo z deležem v lastništvu podjetja. Predvsem slednje je zelo razširjena oblika nagrajevanja na Zahodu.

Podjetja v zasebni lasti in javna podjetja, ki svoje storitve ponujajo na prostem trgu, lahko ob uspešnem poslovanju svoje zaposlene nagradijo na več načinov. V nekaterih podjetjih bodo tako dobili božičnice, v nekaterih 13. plačo, spet drugod nagrado za uspešno poslovanje, ponekod kar vse troje. Podjetja so pri odločanju o tem, komu bodo ob koncu leta namenila nagrado in kolikšna bo, bolj ali manj avtonomna.

Kakšna so pravila

STA
Sindikati so zadovoljni z davčno razbremenitvijo, skrbijo jih možne zlorabe.

Da izplačila nagrad ne bi izkoriščala za nepravično nagrajevanje in davčno ugodnejše nagrajevanje zgolj izbranih posameznikov, je v zakonu o delovnih razmerjih in zakonu o dohodnini natančno določeno, kakšne so osnove za izplačilo. Izplačevanje dela plače za poslovno uspešnost namreč ne sme imeti edinega in izključnega namena ugodnejše davčne obravnave, ne glede na dejanske poslovne rezultate izplačevalca. Natančnejša pravila se morajo določiti v internem aktu podjetja ali pa v panožni kolektivni pogodbi.

Nagrade le za izbrane

Ker je trg delovne sile danes izjemno pester, podjetja pa imajo poleg redno zaposlenih za polni delovni čas pogosto na plačilnih listah tudi pogodbene sodelavce, agencijske delavce, študente in zaposlene za polovični čas, se dogaja, da ti, čeprav k uspehu podjetja prispevajo enako, do dodatnih izplačil niso upravičeni. Interni akti omogočajo tudi, da različni delavci glede na merila, ki jih določi podjetje, prejmejo različne zneske.

Možna zloraba

Sindikati so izrazili tudi bojazen, da bi lastniki oziroma upravljavci podjetij davčno ugodnejšo obravnavo nagrad za poslovno uspešnost izkoristili za to, da bi plače med letom znižali in razliko nato izplačali konec leta v obliki nagrade.

V podjetju LTH castings bodo zaposleni dobili 3000 evrov (bruto) božičnice.

Izplačila do pomladi

Davčna ugodnost v obliki oprostitve davka na dohodek, ki so je deležna izplačila do 70 odstotkov povprečne plače, velja za eno izplačilo na leto. Tako bodo številna podjetja, ki bodo zaposlenim namenila višji znesek, izplačila izvedla v več delih. Nekatera podjetja bodo tako nagrade izplačevala vse do pomladi.