Kazenski postopek

Šef tožilstva suspendiral svojega predhodnika Zvonka Fišerja

R.T.
25. 10. 2017, 09.34
Posodobljeno: 25. 10. 2017, 09.40
Deli članek:

Nekdanji prvi mož tožilstva Zvonko Fišer se je znašel v kazenskem postopku, zato ga je generalni državni tožilec Drago Šketa suspendiral.

Bobo
Zvonko Fišer
Prvi je o suspenzu Fišerja na svojem blogu pisal poslanec SDS Vinko Gorenak. Informacijo pa so potrdili tudi na Vrhovnem državnem tožilstvu.

Prejšnji teden bi se moralo začeti sojenje zoper nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja in nekdanjega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, zoper katera je tožilstvo vložilo obtožni predlog zaradi zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ob imenovanju Boštjana Škrleca za generalnega direktorja Vrhovnega državnega tožilstva. Ker Zalar in Fišerjev odvetnik obtožnega predloga in vabila nista sprejela, je bila obravnava prestavljena na 6. november.

Sporno je bilo, da je Fišer Škrleca imenoval le dan pred začetkom dela druge Janševe vlade leta 2012. Nepravilnosti je nato ugotovila Komisija za preprečevanje korupcije. Po njihovem sta Fišer in Zalar s svojim ravnanjem tretji osebi omogočila nepremoženjsko korist, "s čimer so izpolnjeni vsi znaki korupcije".

Stranka SDS je Zalarja in Fišerja aprila 2015 prijavila zaradi suma zlorabe položaja in na tožilstvu so počasi stekli postopki zoper dvojico.