Razstava

Dobila bitko za življenje in navdušila mnoge

Mojca Žnidaršič, Dolenjski list
1. 10. 2017, 15.39
Posodobljeno: 1. 10. 2017, 15.40
Deli članek:

Na Ekonomski šoli Novo mesto so pripravili razstavo fotografij dekleta, ki je prebolela hudo obliko raka.

Mojca Žnidaršič
Maša Jež je zaradi malignega tumorja na malih možganih prestala med drugim zahtevno operacijo, 33 obsevanj in 7 ciklusov kemoterapij, a volje do življenja ni izgubila.

Za postavitev razstave, ki nikogar ne pusti ravnodušnega, je pravzaprav zaslužna tamkajšnja profesorica kemije Jasna Korbar, ki sta jo Maša in njena neizmerna volja do življenja prevzeli, da danes, kljub telesni prizadetosti, gleda na življenje z veliko mero optimizma. »Z Mašo sva se prvič srečali na hemato-onkološkem oddelku pediatrične klinike v Ljubljani. Takrat je bila Maša v slabi kondiciji. Nato sva se srečali vsako leto na pikniku društva Jonatan Prijatelj, to je društva staršev otrok obolelih za rakom. To je bila priložnost, da sem lahko spremljala njen gibalni razvoj, od vozička do hojice, bergel in vse do današnjega dne, ko lahko hodi sama. Lani mi je Maša pokazala fotografije, ki so me osupnile. Razmišljali sva, da bi morda lahko pripravili razstavo teh njenih fotografij,« je dejala Korbarjeva in dodala, da je najbolj dragoceno pri Maši to, da si upa spregovoriti o svojem življenju in o raku, ki je še danes marsikje stigmatiziran.

Dijaki Ekonomske šole Novo mesto so pripravili prisrčno prireditev, Maša pa je razstavo odprla skupaj z ravnateljico šole Vladimiro Šuštaršič.