Darila

Rajka Siročiča je sodišče oprostilo obtožbe

ja/Dolenjski list
28. 9. 2017, 20.45
Deli članek:

Sodišče je nekdanjega prvega moža Darsa Rajka Siročiča predvčerajšnjim oprostilo obtožbe, da je nezakonito sprejemal darila. Po domače povedano, da ga je gradbinec Abedin Kotorri podkupil.

Janja Ambrožič
Rajko Siročič, Novomeščan z belokranjskimi koreninami, je nekdanji prvi mož Darsa.

Janja Ambrožič
Abedin Kotorri.

Da se bo sojenje končalo z oprostilno sodbo, je bilo mogoče pričakovati po tistem, ko je glavna priča tožilstva Abedin Kotorri povedal, da ne bo pričal. »Da se ne bi zaradi tega sam znašel še v kakšnem kazenskem postopku,« je v začetku septembra pojasnil pred sodnikom Boštjanom Kovičem. Kotorri ima res veliko masla na glavi. To dokazuje podatek, da si je z več kaznivimi dejanji, ki jih je zagrešil med vodenjem (po njegovih besedah reševanjem) podjetja, nakopal več kot osem let zapora.

Priznal je

Kot je znano, je Kotorri na predobravnavnem naroku spomladi priznal, da je Rajku Siročiču avto, ki ga je ta vozil od leta 2007 do 2011, podaril v zameno za več kot devet milijonov evrov vredne avtocestne posle. A to priznanje velja le zanj, sodnik je dejal, da tuje priznanje ne more veljati kot dokaz, saj se mora vsak obdolženi obravnavati samostojno.

Arhiv DL
BMW X5 v zameno za več kot 9 milijonov vredne avtocestne posle. (simbolična fotografija)

To ni dokaz

Drugih trdnih dokazov tožilstvo ni imelo. Tisti, ki so jih izvedli, so temeljili na sklepanju, a to v pravnem smislu ni dokaz in ne zadostuje za obsodilno sodbo. Tako tožilstvu ni uspelo dokazati, da je Siročič avto dobil v uporabo kot darilo za avtocestne posle. Ko je bil zaslišan, je povedal, da mu je Kotorri s svojim novim BMW le pomagal premostiti težave po tistem, ko je izgubil službeni avto. Sicer se sliši nenavadno, da je to trajalo skoraj štiri leta, a dokazov, da je bilo drugače, ni. Tožilec Bojan Avbar je že po prejšnji obravnavi dejal, da je v težkem položaju: »Korupcijska kazniva dejanja je zelo težko preganjati, v prvi fazi jih je zelo težko odkriti, potem pa še zbrati dokaze. Namreč, tisti, ki da darilo, in tisti, ki ga sprejme, tega ne storita javno, zato ni prič.«

Arhiv DL
Na gradbiščih avtocest je bilo živahno, očitno pa je bilo živahno tudi pri sklepanju poslov.

Možnost za uspeh

Predvčerajšnjim pa je Avbar dejal: »Te oprostilne sodbe ne jemljem kot poraz, ampak kot poskus krepitve integritete. Prav je, da se take zadeve obravnavajo na sodišču, da se izvedejo dokazi. Verjetno se bom na sodbo pritožil, zato da bomo dobili judikat na tem področju, pa čeprav je možnost za uspeh zanemarljiva.«