Vrtec na seji vlade

Drama: žalitve, jok in metanje stvari

M.K.
3. 8. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Da je bilo na zadnji seji vlade veliko nesoglasij, je izhajalo že iz razočaranega opisovanja stanja ministrice za obrambo Andreje Katič takoj po seji. Kot kaže, pa se je na seji dogajalo še marsikaj nesprejemljivega.

Bobo
Notranja ministrica je očitno ena izmed najbolj neizprosnih pogajalk v vladi, ki ji niso tuje niti žalitve.

Ministrica za obrambo Katičeva je namreč na seji želela v obravnavo podati spremembe zakonodaje, ki bi uredile nekatere problematične zadeve v Slovenski vojski.

Bobo
Ministrica za zdravje Milojka Kolar naj bi na seji planila v jok, ker ji niso prisluhnili pri njenih idejah o dodatnem denarju za bolnišnice.

Vir spora

Notranja ministrica Györkös Žnidar pripada stranki SMC, kjer urejajo položaj policistov. SD-jeva obrambna ministrica pa si želi urediti tudi položaj vojakov. Vendar naj bi po mnenju SD temu v SMC nasprotovali, ker ne gre za njihov resor.

Temu pa je nasprotovala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki po mnenju SD na vsak način nasprotuje izboljšanju položaja v Slovenski vojski. Že večkrat smo lahko videli, da je njen položaj v vladi izjemno močan, zaradi nje pa je bilo sprejetih kar nekaj zakonov, ki jim je nasprotoval tudi minister Klemenčič (na primer zakonom o tujcih, uporabi paralizatorjev in nadzoru državljanov), ki prihaja iz iste kvote kot notranja ministrica.

Žalitve notranje ministrice

Na zadnji seji vlade pred počitnicami pa naj bi šla Györkös Žnidarjeva po poročanju Dnevnika celo tako daleč, da je žalila ministrico Katičevo, kar naj se ne bi zgodilo prvič. Katičeva naj bi ministrici odvrnila, da bo tudi sama začela, tako kot ona, metati stvari po tleh, ko česa ne bo dosegla, ali pa bo začela jokati, kot to počne kakšna druga ministrica. Pri tem je mislila na ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, ki naj bi na isti seji grozila z odstopom in jokala, ker je niso uslišali pri njenih idejah za iskanje dodatnega vira financiranja prezadolženih bolnišnic. Strinjali pa so se v tem, da je Kolar Celarčeva pod izjemnimi pritiski in da je veliko krivde za neurejen položaj v zdravstvu na prejšnjih vladah.

Bobo
Obrambna ministrica je na seji dejala, da ni taka, da bi na sejah metala stvari, in pri tem mislila na Györkös Žnidarjevo.

(Ne)odločen Cerarjevo vodenje

Omenjeno dogajanje znova pod vprašaj postavlja Cerarjevo vodenje vlade, pri katerem so mu mnogi očitali neodločnost, zaradi česar je po nasvetu svetovalcev začel vseskozi (celo pretirano) poudarjati svojo odločnost.

Cerar ne obvladuje položaja

Ker je Cerarjeva vlada ukinila snemanje in zapisnike sej vlade, tako ne bomo mogli izvedeti, kaj vse se je dogajalo na seji vlade. Več kot očitno pa je, da predsednik vlade ne zna krotiti razgretih strasti. Takšen način izražanja in ravnanja pa meče slabo luč tudi na ostale predstavnike vlade, ki bi s svojim delom morali biti zgled za ostale državljane. Če je na najvišjem nivoju način komunikacije takšen, verjetno tudi kje drugje ne morejo pričakovati bolj zglednega načina razprave.

Vroča jesen                                                                  

Tudi ta seja pa nakazuje, da nas očitno čaka vroča predvolilna jesen, v kateri ne bo manjkalo sporov in borbe za čim boljše izhodišče pred volitvami, ki nas čakajo najverjetneje v maju ali juniju prihodnje leto. Pri tem bo še posebej pomembna borba za drugo mesto v anketah, kjer trenutno prevladujejo SD pred SMC, kar pri slednji sproža dodatno nervozo. Prav ta pozicija bi v zaključku drugi stranki lahko prinesla kopico glasov, ker bi se ljudje še enkrat več poenotili z glasovanjem proti zmagi Janševe SDS.

Bobo
Da bo jesen še bolj vroča, znajo poskrbeti tudi predsedniške volitve, kjer Pahorjeva izvolitev ni več tako gotova.

Trenja med vladnimi strankami se bodo predvsem zaradi njihovega negotovega položaja jeseni verjetno še stopnjevala vse do parlamentarnih volitev.

Pri tem pa ne gre izključiti tudi dveh strank iz ozadja – Levice in Desusa. Prav Levici naj bi ena izmed anket že namerila toliko glasov, da bi lahko postala druga največja stranka, kar naj bi v enem izmed časopisov raje zamolčali s prirejanjem glasov, verjetno prav zaradi zgoraj omenjenega pomena druge največje stranke. Erjavec pa je že pokazal, da bo višje rejtinge in prostor pod soncem iskal tudi s soliranjem in nacionalističnimi izpadi v primeru uveljavljanja arbitražne odločbe. Pozabiti pa ne gre niti na predsedniške volitve, kjer stranke še niso predstavile svojih kandidatov. Sodeč po anketah na njih tudi zmaga Pahorja ni več tako gotova, kar zna še povečati napetosti.

Bobo
Predsednik vlade očitno ni kos ženskemu delu ministrske ekipe, ki med seboj obračunava na neprimeren način.