Omejevanje gibanja

V vročih dneh vroče tudi v Ankaranu: zaprli dostop do obale in morja

T.L./STA
1. 8. 2017, 16.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ankaranska občina poziva Adrio k odstranitvi ovir za dostop do morja.

Bobo
Medtem ko se kopalci hladijo na plaži v Ankaranu, je med občino in avtokampom Adria "vroče".

Občina Ankaran je uradno pozvala družbo Adria, naj odstrani ovire, s katerimi je ta zaprla javne poti in prost dostop do obale in morja za vse, ki niso gosti turističnega objekta, ter naj preneha zaračunavati vstopnino lastnikom psov, so danes sporočili z ankaranske občine. V Adrii pojasnjujejo, da nikoli niso omejevali dostopa do javnega dobra.

Kot so na občini pojasnili v sporočilu za javnost, se je nanje namreč obrnilo več občanov, ki so imeli pripombe glede nekaterih ukrepov, ki jih je Adria sprejela na območju tamkajšnjega kampa. Pripombe so se nanašale predvsem na omejevanje gibanja ter prostega dostopa do obale in morja.

Adria sicer v Ankaranu upravlja turistični resort, ki poleg Hotela Convent vključuje še druge namestitvene zmogljivosti, vključno z večjim kampom, ki premore 430 parcel.

Prepovedano zadrževanje na plaži in sprehajanje psov

Na občini spominjajo, da je Adria že v preteklosti postavila zapornici, ki zapirata javno pot, in mobilno hiško, ki omejuje prost prehod obale. Pred nedavnim pa so bile dodane še opozorilne in omejevalne table, ki prepovedujejo zadrževanje na plaži od 23. do 6. ure vsem, ki niso gosti Adrie, ter sprehajanje psov po plaži, hkrati pa je bila uvedena vstopnina za sprehajalce psov, ki niso gosti kompleksa.

Občina Ankaran se kot lastnica dobršnega dela obale in javnih poti, ki se nahajajo v počitniškem kompleksu oz. njegovi okolici "zavzema za prost dostop do obale in morja, ki velja za javno dobro, za vse občane, pa tudi za obiskovalce Ankarana, na celotnem območju občine", so zapisali. Adriini ukrepi pa se po njihovem prepričanju ne skladajo s smernicami razvoja, h kateremu stremi občina, prav tako pa so zakonsko nedopustni.

Skladno z zakonodajo morajo zaradi sosedstva ali prostorske povezanosti nepremičnin lastniki svojo lastninsko pravico izvrševati tako, da se medsebojno ne vznemirjajo in da si ne povzročajo škode, so med drugim opozorili na občini, kjer so izpostavili, da so kot nosilec lokalne samouprave zavezani "k vzpostavitvi zakonitega stanja na svojem območju in preprečevanju kršitev, ki omejujejo prost prehod ter dostop do obale in morja", prav tako pa ne smejo dopuščati omejevanja lastninske pravice občine.

Občina je zato Adrio uradno pozvala, naj odstrani zapori, ki ovirata dostop do morja, do pomola s pristaniščem in do obale, ter table, ki omejujejo oz. prepovedujejo gibanje in zadrževanje ljudi ter sprehajanje psov na obali. Prav tako je bila družba pozvana, naj preneha z zaračunavanjem sprehajanja psov, saj so nekatera zemljišča, na katerih veljajo omejitve sprehajanja, v lasti občine, poleg tega pa so vključena tudi priobalna zemljišča, na katerih je zagotovljen prost dostop in splošna raba javnega dobrega vsem, so še zapisali na občini.

Kaj pravijo v Adrii?

V odzivu na navedbe občine je direktor Adrie Rajko Rešek poudaril, da nikoli niso omejevali fizičnega dostopa do javnega dobra in da vsakomur dopuščajo neškodljiv prehod čez svoje zemljišče do morja. Zaradi reguliranja mirujočega prometa pa v poletni sezoni od junija do septembra urejajo pobiranje parkirnine z zapornicami in blagajno parkirišča.

Poleg tega v poletnih mesecih omejijo sprehajanje psov zunanjim obiskovalcem, "ker je za naše goste zelo moteče, ko se vsepovsod preganjajo psi, ki tudi opravljajo svojo potrebo". V ostalih mesecih pa dopuščajo, da se obiskovalci s svojimi ljubljenčki sprehajajo povsod po kampu in resortu.

Glede prepovedi zadrževanja v nočnem času Rešek pojasnjuje, da ne dovolijo zadrževanja na plaži osebam, ki kršijo nočni mir, "nikdar pa nismo in ne bomo prepovedovali in preprečevali prehoda ob morju".

Kot je dodal direktor Adrie, že desetletja uporabnik, vzdrževalec in investitor v vso tamkajšnjo infrastrukturo, zato uveljavljajo načelo priposestvovanja. Prav tako so na sodišču prve stopnje dosegli sodbo, da so tudi lastnik nepremičnin, vendar se je občina pritožila in je sodni postopek še v teku.