Odločitev padla

Drama na nacionalki: Ljerka ostaja, padel pa je odstop

T.L.
10. 7. 2017, 20.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Programski svet RTVS je zavrnil predlog za razrešitev direktorice televizije Ljerke Bizilj.

Bobo

Na nacionalni RTV je bilo perstro, programski svet pa je zavrnil predlog za razrešitev direktorice televizije Ljerke BiziljZa razrešitev je glasovalo 14 svetnikov, za potrditev predloga pa je bila potrebna absolutna večina 15 glasov, poroča MMC. 

Zaradi odločitve je odstopil predsednik programskega sveta RTV Slovenija Miran Zupanič. Očitno pa ni edini, ki je zapustil položaj, saj sta odstopa napovedala tudi programska svetnika Sašo Hribar in Domen Savič.

Svetnica Petra Ložar je že na začetku seje predlagala, da se generalnemu direktorju predlaga, da danes umakne "ta slabo pripravljeni predlog za razrešitev", saj mu je očitala, da je postopke za razrešitev Biziljeve začel preuranjeno, češ da je "preskočil eno stopničko" in da ni deloval v skladu s statutom RTV-ja. Kadunc se s tem ni strinjal, saj je bil prepričan o njegovi zakonitosti.

Ko je Kadunc dobil besedo, je najprej zavrnil namigovanja, da naj bi že imel novega kandidata za položaj direktorja televizije, poroča MMC. Poudaril je, da proti Biziljevi osebno nima nič, pač pa da gre za spoštovanje poklicnih standardov.

Brez bogvekakšnih sankcij zoper Pirkoviča

Spomnil je na sporni televizijski prispevek o hrvaškem glasbeniku Marku Perkoviću – Thompsonu in dejal, da je sicer res, da je urednik Tednika Igor Pirkovič odstopil s tega položaja, vendar je dodal, da to, da človek na RTV-ju ostane brez oddaje, niso "bogvekakšne sankcije", saj še naprej dobiva plačo, ostanejo napredovanja itd.

Poleg tega je generalni direktor očital tudi "slabo organizacijo in sistem vodenja na televiziji" ter posledično številne tožbe zaposlenih proti javnemu zavodu.

Zupanič je ocenil, da je bil svet postavljen pred odločitev, ali naj spoštuje programske standarde ali naj jih relativizira. "Če relativiziramo standarde, potem relativiziramo tudi lastno odgovornost," je dejal in sporočil svetnikom, da zaradi nepodpore Kadunčevemu predlogu za razrešitev Biziljeve odstopa s predsedniške funkcije. (STA)

Biziljeva je v zagovoru Kadunčeve navedbe zavrnila. Zatrdila je, da so v primeru Thompson ostro ukrepali, saj so zamenjali urednika Tednika, glede zamenjave odgovorne urednice Informativnega programa televizije Jadranke Rebernik pa so presodili, da to pravno ne bi bila upravičeno, še poroča MMC.

Po njenih besedah je televizija na področju stroškov rednega in pogodbenega dela v njenem mandatu naredila veliko racionalizacijo in se spopadla tudi z zahtevnim kadrovskim položajem glede števila zaposlenih, zatrdila pa je, da nobena pogodba o zaposlitvi ni šla mimo pravne pisarne in brez vednosti generalne direkcije. 

Za oddajo Odmevi na TV Slovenija je Kadunc zagotovil, da bosta z Biziljevo v prihodnje kljub nesoglajem lahko sodelovala, da pa bi bilo najverjetneje sodelovanje boljše. Ponovil je, da je ob delu, ki ga plačujejo gledalci, potrebno držati določenih novinarskih standardov, kar pa se v primeru prispevka o Thompsonu ni zgodilo in da morajo za neprimerno pripravljene novinarske prispevke prevzeti uredniki. Spoštuje sicer odločitev Biziljeve, da je v bran vzela urednico informativnega programa Rebernikovo, vendar pa vztraja tudi pri sprejemanju odgovornosti tistih, ki so na položaju odgovornih.