Težave

Mercatorjevemu lastniku blokirali račun

STA/G.G.
31. 3. 2017, 14.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Hrvaška finančna agencija Fina potrdila, da imajo Agrokor in večina njegovih družb, kot so Belje, Ledo, Jamnica, Tisak in PIK Vinkovci, blokirane račune.

Bobo

V družbi Belje so danes zatrdili, da kljub blokadi računov poslujejo nemoteno. Medtem pa po podatkih Fine ni blokiran račun največjega hrvaškega trgovca Konzum. A okoliščine se v primeru krize Agrokorja hitro spreminjajo, opozarjajo hrvaški mediji, uradne informacije iz koncerna pa so skope.

V Mercatorju poslujejo

V Mercatorju, ki je del koncerna Agrokor, so ponovili, da njihovo poslovanje teče po začrtani poti. Spomnili so, da imajo z bankami upnicami do leta 2020 podpisan sporazum, po katerem je njihov denarni tok do leta 2020 povsem samostojen.

Plaz izvršb

Na Hrvaškem ocenjujejo, da je blokada posledica izvršb nad Agrokorjem, ki naj bi jih sprožilo več dobaviteljev koncerna. Plaz izvršb naj bi sprožil največji hrvaški distributer potrošniškega blaga Orbico, ki je v četrtek od njega terjal izplačilo približno 1,3 milijona evrov.

Temu naj bi sledile nove izvršbe, neuradno za najmanj 60 milijonov kun (osem milijonov evrov). Agrokor je sicer dobaviteljem dolžan več kot 2,1 milijarde evrov. Po poročanju Jutarnjega lista pa naj bi svoje pridala tudi država, ki naj bi zahtevala približno 10 milijonov evrov izplačil DDV, ter javna podjetja, kot je HEP.

Napetosti glede usode Agrokorja se stopnjujejo tudi zato, ker naj bi neuradno ruski banki pogojevali reševanje koncerna s tem, da Hrvaška ne sprejme zakona za reševanje sistemsko pomembnih podjetjem in da se država na noben način ne vpleta v reševanje koncerna. Sberbank in VTB naj bi pogojevala odobritev svežega denarja za Agrokor še s tem, da se lastnik Agrokorja Ivica Todorić umakne iz uprave.

Po drugi strani pa naj bi prav tako neuradno Todorić zavlačeval s podpisom pogodbe z upniki zato, da bi se z uveljavitvijo tega zakona izognil stečaju in si pridobil leto dni časa. A v tem primeru ni jasno, kje bi dobil denar za vzpostavitev likvidnosti, ugibajo hrvaški mediji, a dodajajo, da se je Todorić po izbruhu krize srečal s potencialnimi vlagatelji s Kitajske.