Arheološko najdišče

Že prve najdbe so jih zelo presenetile

Mirjana Martinovič
18. 3. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V prvi sondi tlakovana cesta, v drugi rimski ostanki – Sondiranje, ki bo potekalo do konca meseca, bo pokazalo, kako obsežne raziskave še sledijo.

MM
Te dni so se lotili Rozmanove in v prihodnjem tednu še spodnjega dela Glavnega trga.

Na dan žena so se na Glavnem trgu v Novem mestu začele napovedane predhodne arheološke raziskave v obliki strojno-ročnega sondiranja. Kot je povedal vodja izkopov, Novomeščan Aleš Tiran iz podjetja Arhat, so do torka izkopali že deset sond na zgornji polovici trga in pet v Pugljevi ulici. Dogajanje s precejšnjim zanimanjem spremljajo tudi mimoidoči, vedoč, da arheologi na terenu napovedujejo začetek dolgo pričakovane prenove mestnega središča.

Cesta le meter globoko

»Sondaž bo okoli 40,« je povedal Tiran ob prvi luknji ob prehodu za pešce pri Mladinski knjigi, v kateri so le približno meter v globini vidni ostanki tlakovane ceste. Na vprašanje, ali so bili ob najdbi presenečeni, je Tiran minulo sredo odgovoril z da in ne: »Seveda vemo, da je skozi današnji trg potekala prometnica že od srednjega veka naprej. Danes lahko le potrdim, da smo našli tlakovano cesto oziroma vozišče, na katerem se jasno vidita tudi kolesnici.« Tovrstne tlake so našli še v bližini rotovža, sicer pa zgolj po levi strani trga, kjer nekatere najdbe nakazujejo ne le na cestišče, temveč tudi morebitno naselbino. V sosednji, drugi sondi je Tiranova šestčlanska ekipa kopala še globlje: »Precej jasno se vidijo različne plasti, našli smo že nekaj ostankov rimske keramike, in nižje smo šli, bolj se je potrdilo, da gre za rimsko plast.«

Rimske izkopanine

Manjše najdbe v posamičnih sondah odpeljejo na čiščenje in nadaljnjo analizo, večje pa zaščitijo ter luknjo zasujejo s peskom, tako da se sproti prilagajajo tudi prometne zapore mesta. O tem, kaj so doslej našli na zgornjem delu trga, pa je Tiran povedal: »Pod tlakom imamo vsekakor neko rimsko plast. Našli smo opeko oziroma tegule in rimskodobno keramiko. Da bi izvedeli, za kakšno natanko gre, bo treba še počakati, ampak nekaj kosov je bilo konkretnih; našli smo kos, ki je videti kot stena amfore, sicer pa več skladiščne in gospodinjske posode. Prav na Glavnem trgu znakov rimske poselitve doslej ni bilo, tu gre res za novo odkritje. V dveh sondah smo našli tudi neke vrste utrditve, ki nakazujejo, da ne gre le za cesto, ampak prej dvorišče, tako da mogoče bomo res lahko govorili o naselbini.« Nekakšen »zid« so našli tudi višje, pri kavarni Vovko.