Obstaja možnost epidemije?

Preplah na Krasu: medicinska sestra ima tuberkulozo

Polona Krušec
11. 3. 2017, 20.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Iz oskrbovanega doma za starejše Livia Ieralla v Padričah, kraju, ki je le nekaj kilometrov oddaljen od Lipice in Sežane, so sporočili, da je za aktivno tuberkulozo zbolela ena od njihovih zdravstvenih delavk.

Profimedia
Vse varovance doma, zaposlene in njihove svojce, bodo te dni testirali in ugotovili, ali so okuženi.

Slednjo so že sprejeli v bolnišnico, kjer se zdaj zdravi. Ker je tuberkuloza nalezljiva bolezen in pogosto tudi smrtna, je v domu najprej zavladalo nekaj panike, saj je bila medicinska sestra v stiku z drugimi zaposlenimi in varovanci, ti pa so seveda v stiku s svojci, kar pomeni, da se je bacil, ki povzroča to bolezen, lahko razširil in je za tuberkulozo zbolel še kdo.

Direktor doma na Padričah Matteo Sabini je medijem povedal, da so razmere izredne, ne pa alarmantne, in da bodo javnost z vsem, kar se dogaja, redno seznanjali.

arhiv
V Padričah na tržaškem Krasu so tudi domačini novico sprejeli nekoliko zaskrbljeni.

Sledijo testiranja

V domu sta sicer zaposlena 102 delavca, varovancev pa imajo 112. Tiste, ki so bili v stiku z okuženo medicinsko sestro – vse rezidente in zaposlene v domu ter njihove svojce – so obvestili o dogodku. Vsi bodo obravnavani na oddelku integriranega zdravstveno-univerzitetnega podjetja, kjer jih bodo pregledali in po protokolu opravili teste, s katerimi bodo hitro ugotovili, ali je okužba v telesu prisotna ali ne.

Za enega od tržaških dnevnikov je direktor doma povedal, da večina varovancev ni v stanju, da bi razumela zadevo. Na to, kako so novico sprejeli zaposleni, je dejal, da so bili najprej zaskrbljeni, nato pa zelo uvidevni in odgovorni ter profesionalni. Menda so se tudi svojci oskrbovancev odzvali podobno, saj jim je vodstvo doma, kot še navaja omenjeni medij, lepo razložilo, da ne gre za epidemijo, temveč zgolj za teoretično možnost okužbe s tuberkulozo.

STA
Zdravnica, ki na Kliniki Golnik dela z obolelimi s tuberkolozo, spregovori za naš časopis.

Zdravnica o bolezni

Petra Svetina, dr. med., specialistka interne medicine, ki v kliniki Golnik vodi oddelek za tuberkulozo in je tudi vodja nacionalnega programa, je povedala, da pojavnost bolezni v Sloveniji v zadnjih letih upada. »Letno imamo od 120 do 130 primerov novih bolnikov s tuberkulozo,« je spregovorila o številkah.

Razložila je, da je tuberkuloza nalezljiva bolezen, ki se prenaša aerogeno, kar pomeni, da človek, ki je kužen, izkašljuje v okolico bacile tuberkuloze. »Podobno se lahko dogaja pri glasnem govorjenju, petju in med izvajanjem določenih invazivnih posegov v področju dihal,« je razložila in poudarila, da stik z obolelim za tuberkulozo še ne pomeni okužbe. »Vse ljudi, ki so bili v stiku s človekom, ki ima kužno obliko tuberkuloze, sicer preventivno pregledamo ter na ta način nadzorujemo in omejujemo širjenje bolezni,« je povedala.

O simptomih

»Bolezen najpogosteje prizadene pljuča, lahko pa tudi katerikoli drug organ v telesu. Tuberkuloza se kaže z dlje časa povišano telesno temperaturo, slabšim apetitom, hujšanjem in nočnim znojenjem. Ob prizadetosti pljuč oseba dlje časa kašlja, težje diha, lahko izkašljuje krvavo,« je opisala simptome.

Dejala je še, da je zdravljenje dolgotrajno, lahko traja več mesecev, in sicer s protituberkuloznimi zdravili. »Prognoza bolezni je dobra, če bolezen zgodaj ugotovimo in pravilno zdravimo. Vsako leto imamo nekaj primerov smrti zaradi tuberkuloze, večinoma so to starejši bolniki in bolniki s pridruženimi kroničnimi boleznimi,« je pojasnila.

V Sloveniji imamo letno okoli 120 primerov novih bolnikov s tuberkulozo. Zdravnica je še povedala, da umre okoli šest odstotkov obolelih za tuberkulozo. Pojasnila je, da ta odstotek predstavlja tiste, ki umrejo samo zaradi te bolezni, in tiste, ki umrejo zaradi druge bolezni ob sočasni tuberkulozi.

Vse varovance doma, zaposlene in njihove svojce bodo te dni testirali in ugotovili, ali so okuženi.