Izbrana slovenska kakovost

To so kriteriji, ki jih morajo izpolnjevati mleko in mlečni izdelki

T.L./STA
19. 8. 2016, 11.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Poleg govedine in perutnine v izbrano kakovost še mleko in mlečni izdelki.

Fotografija je arhivska.

Kmetijsko ministrstvo je potrdilo specifikacijo za mleko in mlečne izdelke iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka, s čimer so poleg govedine in perutnine tudi ti izdelki vse bliže oznaki izbrana kakovost. Mleko in izdelki morajo biti slovenskega porekla in zagotavljati vse ostale kriterije iz potrjene specifikacije.

Kaj je predpisano v specifikaciji

V specifikaciji so natančno predpisani pogoji porekla, mikrobiološke kakovosti in svežine mleka. Zaščitni znak izbrana kakovost - Slovenija na mleku in mlečnih izdelkih bo potrošnikom zagotavljal nadstandardno kakovost proizvodov ter dodaten nadzor nad pridelavo in predelavo mleka ter obenem potrjeval, da je mleko v celoti pridelano in predelano v Sloveniji.

Mlečni izdelki, ki bodo zraven označeni tudi z napisom kmečki, bodo poleg tega izpolnjevali še dodatne kriterije za izdelke, ki so proizvedeni na kmetiji, so sporočili z ministrstva.

Zakaj je pomembna nizka vrednost mikroorganizmov

Eden od kriterijev se nanaša na mikrobiološko kakovost mleka. Surovo mleko, kontrolirano pri pridelovalcu, mora vsebovati manj mikroorganizmov na mililiter, kot to dovoljuje zakonodaja.

Nizka vrednost mikroorganizmov v surovem mleku je znak dobre proizvodne prakse in odraz splošne higiene pri molži, skladiščenju in transportu ter učinkovitosti njegovega hlajenja. Omejeno število mikroorganizmov v mleku je eden izmed pogojev za tehnološko kakovost mleka, kar je pomembno pri predelavi v kakovostne mlečne izdelke.

Drug kriterij se nanaša na prevzem mleka iz zbiralnice do sprejema v predelovalni obrat, kjer lahko mine največ 15 ur. Skupno število mikroorganizmov v surovem mleku se s časom zvišuje, zato je pomembno, da se mleko predela v čim krajšem času od molže in prevzema iz zbiralnice. S kriterijem glede časa od prevzema iz zbiralnice do sprejema mleka v predelovalni obrat zagotovimo tudi večjo svežino mleka in s tem tudi boljšo mikrobiološko kakovost na samem mestu predelave.

Dodatni kriteriji za izdelke s kmetije

V specifikaciji za mleko in mlečne izdelke sta dodana dodatna dva kriterija, ki se nanašata samo na mleko in mlečne izdelke, proizvedene na kmetiji. Prvi dodaten kriterij določa, da mleko za predelavo prihaja iz lastne kmetije ali je dokupljeno od največ 15 kmetij z območja v radiju do 25 kilometrov. Drug dodaten kriterij določa, da so siri proizvedeni iz surovega mleka, fermentirani izdelki pa proizvedeni iz nehomogeniziranega mleka.

Kmetijska gospodarstva bodo lahko za prvih pet let od vstopa v to shemo kakovosti uveljavljala pravico do povračila stroškov kontrole do 3000 evrov letno na kmetijsko gospodarstvo.