Jeklena dama iz Luke Koper

Kdo je Alenka Žnidaršič Kranjc, ženska, ki je šokirala Slovenijo?

Alenka Sivka / Revija Zarja
10. 7. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Neposredna, ostra, brez dlake na jeziku, ženska, ki si je izbojevala pot v moški svet, svet biznisa, ni nikoli skrivala, da ji »diši« tudi svet politike. Alenki Žnidaršič Kranjc se trenutno hudo maje stolček prve nadzornice Luke Koper, ona pa je javno povedala, da jo izsiljujejo in ji celo grozijo s smrtjo.

Arhiv Zarje
Alenka Žnidaršič Kranjc

Vsi, ki jo spremljajo, pravijo, da je odločna, nadarjena, pogumna in pametna. Z dolgo in uspešno poslovno zgodovino, najmlajša nosilka naziva doktorica znanosti, bila je svetovalka pri predsedniku vlade dr. Drnovšku. Priznavajo ji strokovne kompetence in korporativno znanje ter da je pripomogla k stabilizaciji Luke Koper. Zakaj, za vraga, jo hočejo potem zrušiti?

Alenka Žnidaršič Kranjc je zadnje dni ena najbolj izpostavljenih oseb. Je prva nadzornica Luke Koper, torej predsednica nadzornega sveta. Večina prijateljev in znancev ji pravi kar AŽK. Pa ji bomo še mi. AŽK se je rodila na Primorskem, v Postojni, leta 1959.

STA

Njen oče Janez Žnidaršič je bil direktor banke Emona, od njega ali po njem je dobila pet odstotkov delnic hotela Emona Bernardin v Portorožu. Ko so želeli hotel obnoviti, ni dala pristanka za obnovo, dokler lastniki hotela niso kupili njenih delnic – menda so jo morali bogato izplačati. Če bi dovolila obnovo, seveda ne bi dobila izplačanih dividend. Torej je s prodajo dobro zaslužila.

Pa začnimo na začetku

Našli smo njenega sošolca, s katerim sta skupaj obiskovala šolo od 5. do 8. razreda. Kako se spominja sošolke Alenke? »Bila je inteligentna punca, odličnjakinja, ker je hotela biti odlična, bila je nadarjena za šport, pri telovadbi se je kosala s fanti v zgibu, v vesi na drogu. Bila je zelo samozavestna, prepričana v svoj prav. Spomnim se, da sva začela skupaj plezati, hodila sva v plezalno šolo in tam je spoznala bodočega moža. To je bilo v tretjem ali četrtem letniku gimnazije. In – seveda je bila dobra plezalka.« Ta njen sošolec je bil Bogdan Biščak.

Se z možem res razhajata?

Njen mož je Bojan Kranjc, profesor matematike, ki je z ženo odšel iz profesure v biznis, v zavarovalništvo. Alenka se namreč že ves čas giblje v »financah«. V javnosti se je pojavila kot članica uprave mariborskega KBM Infonda in bila je med prvimi, ki so se podali v tekmo za lastninske certifikate.

Iz KBM je prestopila v Gantarjevo Kmečko družbo. Kot prva zasebnica se je lotila posla s prostovoljnim pokojninskim zavarovanjem in ustanovila Prvo pokojninsko družbo, to je mednarodno razširila. Do nas so prišle informacije, da naj bi se z možem zdaj razhajala.

STA
Alenka Žnidaršič Kranjc

Najmlajša doktorica

Ob zagovoru disertacije je bila najmlajša lastnica naziva doktorica. Napisala je več knjig, bila je predavateljica na več ustanovah in pronicljiva komentatorka v časniku Finance. Pripisujejo ji tudi avtorstvo koncepta menedžerskega odkupa v ljubljanskem BTC. Njena družba ima koncesije za upravljanje domov za starejše v Gornjem gradu, Medvodah in Cerknici.

Drnovškova svetovalka

Zelo pomembno je, da je bila od marca 1993 do julija 1994 gospodarska svetovalka takratnega predsednika vlade dr. Janeza Drnovška. Bila je pravzaprav svetovalka za privatizacijo. Takrat je lahko prišla do neizmerno pomembnih informacij in jih potem s pridom uporabljala pri svoji nadaljnji poslovni karieri.

Predavala je na ekonomski fakulteti, velikokrat so jo omenjali kot kandidatko za predsednico vlade. Po dolgoletni karieri v gospodarstvu je prišla tudi do položaja prve nadzornice Luke Koper. Imeti Luko Koper pa pomeni imeti izjemno poslovno moč, ogromno poslovnih partnerjev, podjetij, delavcev. Luka je tako rekoč »balkanski poslovni center« v Sloveniji. Če njeni delavci stavkajo, to pomeni ogromne izgube. Kdor ima v lasti Luko Koper, ima denar, ki ne bo usahnil, ima koncesije in monopol. Zato Luke Koper nihče ne bo dal zlahka iz rok.