Slovenija

Zapleti v stečajnem postopku

pk
5. 5. 2016, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Dolga leta trajajoči postopek odprodaje Mipovega imetja bo morda le dobil svoj epilog. Stečajni upravitelj Miroslav Benedejčič upa na uspeh dražb in predstavlja svojo plat zgodbe.

STA
V Kromberku se kmalu obeta dražba več tehnološko zaključenih enot. Nekatere so sicer že v najemu.

Mnogo je tistih, ki kritizirajo delo Miroslava Benedejčiča kot stečajnega upravitelja Mesne industrije Primorske (Mip), družbe, ki je vrata zaprla že pred sedmimi leti. Očitajo mu, da v procesu deluje proaktivno, da vse skupaj traja že predolgo in brez večjih rezultatov. Zaradi tega je bila predlagana celo njegova razrešitev, o kateri se bo upniški odbor izrekel na jutrišnji seji.

Vloga in poteze DUTB

Benedejčič nam pove, da sam ne bo odstopil in da ni mogoče prav enostavno razložiti, zakaj se stečajni postopek tako vleče. Pravi, da se je kar nekaj posameznikov in skupin trudilo, da glede Mipa ni teklo vse gladko, predvsem pa opozarja na slabo banko in njene sporne poteze.

STA
Po Benedejčičevem mnenju so poteze in odločitve DUTB v okviru stečajnega postopka Mipa škodljive.

»Ne vidim razloga, da bi do moje razrešitve prišlo. Če pa se to le zgodi, bo sicer to prvi primer razrešitve stečajnega upravitelja v Sloveniji,« pojasni. Dodaja, da se proti njemu in njegovemu delu dogaja prava gonja, ki se ji bo tako ali drugače zoperstavil.

Več jih nosi soodgovornost za to, da se stečajni postopek Mipa vleče toliko časa – več kot sedem let.

Napaka v odboru

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je v postopek, kot pojasnjuje naš sogovornik, vstopila, ko je prevzela terjatve Mipa od Nove kreditne banke Maribor, Nove Ljubljanske banke in Abanke. Ta prevzem ji po besedah stečajnega upravitelja še ni prinesel vstopnice za vstop v upniški odbor, a je slaba banka tam vseeno pristala.

Benedejčič je sodišče opozoril na to napako, a se je ugotovilo, da so v odboru lahko, in sicer na račun luknje v zakonu. DUTB je zdaj podpredsednik upniškega obora. »Njihova strategija, kako naj poteka postopek stečaja, je po mojem mnenju škodljiva, pravzaprav grozljiva,« komentira naš sogovornik.

STA
Najmanj zanimanja je, najverjetneje zaradi cene, ta znaša okrog enega milijona evrov, za upravno stavbo Mipa.

Kdo je kriv

»Precej je bilo še drugih nagajanj – javnosti, bank in celo občin. Če tega ne bi bilo, bi bil Mip kot celota že davno prodan in ta zgodba končana. Zdaj bomo poskušali kompleks prodajati po delih,« še pojasni Benedejčič. Razloži, da so obrat razdelili na 22 tehnološko zaključenih enot, glede na predhodno povpraševanje interesentov po njihovih potrebah.

Nekaj enot so že dali v najem, v njih so mesto našli manjši predelovalci mesa, za preostale pa je, kot še pove stečajni upravitelj, tudi nekaj zanimanja. Še največ težav jim povzroča prodaja upravne stavbe – zaradi cene, ki znaša okoli milijon evrov. Na drugi dražbi bi se sicer ta lahko znižala kar za polovico.