Slovenija

Bodo upokojenci dočakali povišanje najnižjih pokojnin?

E.R./STA
7. 4. 2016, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) bo danes med drugim predvidoma sprejel sklepe o najnižji in najvišji pokojninski osnovi ter o najnižji pokojnini.

Twitter
Najnižja pokojnina bi morala znašati približno 600 evrov, kar je 160 evrov več od tiste, ki jo moški s 40 leti pokojninske dobe dobi zdaj.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije pa predlaga, da se najnižja pokojnina občutno zviša. Kot opozarjajo imajo upokojenci vse nižje pokojnine. Po njihovi oceni bi morala najnižja pokojnina znašati približno 600 evrov, kar je 160 evrov več od tiste, ki jo moški s 40 leti pokojninske dobe dobi zdaj.

Na Zpiz in ministrstvo za delo so dali pobudo, naj na novo preučita, ali najnižja pokojninska osnova, kot jo določa pokojninski zakon, še zagotavlja ustrezno višino najnižjih pokojnin.

Skoraj četrtina upokojencev je lani prejemala pokojnino, odmerjeno od najnižje pokojninske osnove, opozarjajo.
Starostna pokojnina moškega za 40 let pokojninske dobe, odmerjena od najnižje pokojninske osnove v skladu s pokojninsko reformo, je lani znašala 440 evrov, za žensko pa za 39 let pokojninske dobe 483 evrov, izhaja iz letnega poročila Zpiza za lani.