Slovenija

Svet Evrope se je odzval na Janšev tvit

Sašo Avramovič
25. 3. 2016, 10.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na zapis Janeza Janše na twitterju na račun novinark Eugenije Carl in Mojce Šetinc Pašek so se odzvali tudi v Svetu Evrope.

M24

Na Platformi za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev, ki deluje v okviru Sveta Evrope, so zapis predsednika SDS Janeza Janše na twitterju o novinarki TV Slovenija Eugeniji Carl in urednici dnevnoinformativnih oddaj na televiziji Mojci Šetinc Pašek, označili z najvišjo stopnjo pritiska na novinarje. S prvo oziroma najvišjo stopnjo pritiska na omenjeni spletni platformi označijo najhujše in najbolj škodljive napade na medijsko svobodo.

Tvit je na platformo Sveta Evrope sicer prijavila in ga tudi označila z omenjeno opozorilno stopnjo Evropska zveza novinarjev, ki je ena od šestih partnerjev platforme. Janša je namreč v ponedeljek tvitnil: »Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan.« To vsebino je tvitnil po tistem, ko je Carlova v ponedeljek poročala, da so se med člani facebook strani Legija smrti znašli tudi vidni člani SDS, ki pa so zanikali, da bi se v skupino pridružili sami. Novinarka in urednica TV Slovenija bosta proti predsedniku SDS zaradi njegovega zapisa na twitterju vložili tožbo, sta potrdili. Vložili bosta odškodninsko tožbo in zasebno kazensko tožbo zaradi razžalitve in posega v čast in dobro ime. 

STA
Eugenija Carl