Slovenija

Violeta Bulc: "Mesta morate vrniti ljudem, ne vozilom"

STA
10. 3. 2016, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mesta igrajo pomembno vlogo, ena pomembnejših nalog županov pa razvoj urbane mobilnosti, je poudarila evropska komisarka za promet Violeta Bulc. "Mesta morate vrniti ljudem, ne vozilom," je na srce položila v Ljubljani zbranim županom.

Arhiv Svet24
Evropska komisarka za promet Violeta Bulc

Bulčeva je danes nagovorila zbrane pred okroglo mizo županov Beograda, Budimpešte, Istanbula, Sofije in Ljubljane v okviru slovesnosti ob odprtju Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope 2016.

"Ali taka nagrada res šteje? Mislim, da šteje," je dejala glede naziva. Ne le, da nagrada pomeni priznanje na evropski ravni, ampak je tudi spodbuda in motivacija za nadaljnje delo. "Lahko pritegne državljane, da si upajo razmišljati še dlje," je menila.

Župani štejejo in mesta štejejo, je dejala komisarka. Župani morajo prevzeti vodstvo in spodbujati razvoj urbane mobilnosti. Pri tem morajo upoštevati potrebe - ne želje - ljudi in podjetij.

Na mestni ravni potrebujemo konkretne pobude. Morda so te na začetku videti zahtevne, a mesta je treba vrniti ljudem, je dejala. "Pripeljite pešce, kolesarje."

Razvoj urbane mobilnosti pa zahteva tudi vlaganja v raziskave in razvoj. "Brez investicij ne bo rasti, ne bo novih poslovnih priložnosti," je menila in spomnila, da so tudi mestom na voljo sredstva iz investicijskega načrta EU - t. i. Junckerjevega načrta. "Mesta so pomembna in EU bo zagotovila, da bo zagotovljen kapital za uresničenje njihovih potencialov," je obljubila.

Evropska komisarka je župane pozvala tudi k sodelovanju - tudi z bližnjimi manjšimi kraji ter znotraj različnih evropskih pobud.