Slovenija

Italijani menda ne bodo preverjali dokumentov

STA
6. 1. 2016, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Evropska komisija nima nobenih informacij o nameri Italije, da uvede nadzor na meji s Slovenijo, in meni, da Italija ne razmišlja o tem ukrepu, je danes v Bruslju povedal evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos po usklajevalnem migracijskem sestanku z Dansko, Švedsko in Nemčijo.

Arhiv Svet24
Za nadzor naj ne bi bilo razlogov, saj nezakonitih prehodov meje ni, morda le kakšen posamezen primer.

"Ne, nimamo informacij o tem. Mislim, da ne razmišljajo o tem," je komisar odgovoril na vprašanje, ali ima kakršne koli informacije o tem, da naj bi Italija na meji s Slovenijo uvedla podobne ukrepe kot Švedska na meji z Dansko.

Tudi slovenska stran je v torek takoj poudarila, da ni dobila nobenega obvestila o uvajanju nadzora. Za nadzor tudi naj ne bi bilo razlogov, saj nezakonitih prehodov meje ni, morda le kakšen posamezen primer, so zatrdili tako na notranjem ministrstvu kot na policiji.

Italijanski notranji minister AngelinoAlfano je sicer v torek prav tako zagotovil, da "Italija nima namena zamrzniti schengenskega sporazuma in tudi ne uvesti nadzora na meji s Slovenijo".

Minister je s tem zanikal poročanje časnika Corriere della Sera, da naj bi se Italija pripravljala na ponovno uvedbo nadzora na meji s Slovenijo, v skladu s katerim naj bi italijanski obmejni policisti preverjali dokumente vseh, ki prečkajo mejo.

Načrt naj bi bili po navedbah časnika pripravili, potem ko naj bi bili v zadnjih tednih zabeležili veliko povečanje beguncev, ki v Italijo prihajajo iz Slovenije. Na teden naj bi jih bilo tako iz Slovenije v državo vstopilo od 300 do 400.