Slovenija

Do 11. ure 61 domnevnih kršitev volilnega molka

STA
20. 12. 2015, 12.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka do danes do 11. ure prejela skupaj 61 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za 37 primerov so že ugotovili, da ne gre za kršitve volilnega molka oziroma volilne zakonodaje, Inšpektorat RS za notranje zadeve tako obravnava 24 zadev.

Od teh se jih največ, osem, nanaša na objave v družabnih omrežjih, sledijo objave na spletnih straneh in razdeljevanje letakov, kjer so zabeležili po štiri prijave z obeh področij, so sporočili z inšpektorata.

Volilni molk pred današnjim referendumom o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je nastopil v petek opolnoči in bo veljal vse do zaprtja volišč ob 19. uri.

V času, ko velja volilni molk, so prepovedane vse oglaševalske vsebine in druge oblike propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev na glasovanju. Tako je prepovedana vsakršna propaganda v medijih in elektronskih publikacijah, propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, objavljanje videospotov oziroma oglasov ter druge vrste pozivanja volivcev, kako naj glasujejo.