Slovenija

Maribor po inšpekciji v gradnjo manjkajoče kanalizacije

STA
28. 11. 2015, 09.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Mestni občini Maribor ostaja neizgrajenega še okoli 70 kilometrov komunalnega omrežja za odvajanje komunalne in padavinske odpadne vode, na kar jo je nedavno opozoril tudi pristojni inšpektorat. Da bi se izognili kazni, so mestni svetniki ta teden potrdili akcijski načrt za izgradnjo manjkajočega kanalizacijskega omrežja do leta 2020.

Gabrijel Toplak
Koroška cesta v Mariboru

Inšpektorat RS za okolje in prostor je občini zagrozil s kaznimi v višini do 100.000 evrov, dokler ne bo zgradila manjkajoče kanalizacije. Prva kazen v višini 10.000 evrov naj bi bila izrečena, če občina do 1. januarja 2016 ne bo predložila omenjenega akcijskega načrta.

Ta predvideva izgradnjo 42 kilometrov manjkajočega kanalizacijskega omrežja v predmestju, kar bi stalo okoli 11 milijonov evrov. S tem bi zagotovili kanalizacijski priključek za okoli 6800 občanov. Preostali del manjkajoče kanalizacije bi pokrili z malimi komunalnimi čistilnimi napravami, saj gre za območja, kjer bi gradnja kanalizacijskega omrežja pomenila prevelike stroške.

Po besedah vodje občinskega urada za komunalo, promet in prostor Vilija Eisenhuta morajo s prvimi potezami začeti že prihodnje leto. Ker v ta namen ne bo več mogoče črpati evropskega denarja, bodo na občini morali poiskati druge vire. Med drugim se omenja uvedbo omrežnine, ki je sicer zakonsko obvezna, a doslej v mestnem svetu kljub dvema poskusoma še ni bila potrjena.

Mestni svetniki so v četrtek akcijski načrt sprejeli, čeprav so imeli številne pripombe. Med drugim so bili začudeni, zakaj je občina tako dolgo čakala s to investicijo. Vodja svetniške skupine SMC Andrej Špenga je mestni upravi očital "reševanje težav v zadnjem hipu in prelaganje odgovornosti na mestne svetnike", dokumentacijo pa označil za nepopolno in osnovano na zastarelih podatkih.

Stojan Auer iz Liste za pravičnost in razvoj (LPR) je predlagal, da se s sprejetjem akcijskega načrta še malo počaka, dokler se ne razjasni vseh odprtih vprašanj, med drugim tudi vprašanje financiranja. Gre namreč za veliko investicijo, ki se bo med drugim poznala tudi na višjih vsotah na položnicah meščanov, je opozoril, a pri tem ni dobil zadostne podpore ostalih mestnih svetnikov.