Slovenija

Volkswagnu po izbruhu afere pada prodaja

sta/mv
16. 10. 2015, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nemški Volkswagen, ki ga pretresa afera zaradi prirejanja testov izpušnih plinov pri dizelskih motorjih, se sooča s padanjem prodaje. Septembra se je prodaja koncerna v primerjavi z enakim mesecem lani zmanjšala za 1,5 odstotka na 885.300 vozil, so danes sporočili iz Volkswagna.

Arhiv Svet24

Prejšnji mesec se je zmanjšala predvsem prodaja osebnih avtomobilov znamke Volkswagen, namreč za štiri odstotke v primerjavi s septembrom lani, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Na Kitajskem se je prodaja celotnega koncerna zmanjšala za 0,8 odstotka, velik je bil padec tudi v Rusiji in Južni Ameriki. V Evropi se je sicer prodaja povečala, kar pa ni moglo nadomestiti padca na ostalih trgih in prodaja koncerna je v prvih devetih mesecih letos zaostala za tisto v enakem obdobju lani za 1,5 odstotka.

V kakšni meri je afera vplivala na Volkswagnovo prodajo, pa bodo pokazali šele naslednji meseci. Da so prirejali rezultate testov, se je namreč izvedelo šele konec septembra. Medtem so v nekaterih državah prepovedali prodajo njegovih vozil z dizelskim motorjem.

Nemški preiskovalci so danes povedali, da so v okviru preiskave identificirali do deset osumljencev. V škandal, v katerem so s pomočjo sporne programske opreme Volkswagnovi dizelski avtomobili na okoljskih testih dosegali nižje izpuste škodljivih plinov, je vpletenih "več kot dva, a manj kot deset ljudi", je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik preiskovalcev Klaus Ziehe.

Nemški tednik Spiegel je pred dnevi poročal, da je vpletenih vsaj 30 ljudi, kar so pri Volkswagnu zavrnili kot povsem neutemeljeno.