Slovenija

Z mediacijo do rešitve težav pri vodenju ZD Dravograd

STA
5. 10. 2015, 20.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Potem ko so člani sveta Zdravstvenega doma (ZD) Dravograd na seji prejšnji ponedeljek potrdili predlog za razrešitev direktorja ZD Ervina Pečnika in mu hkrati dali osem dni časa, da na očitane nepravilnosti odgovori, so se danes reševanja zapleta lotili z mediacijo in se dogovorili, da predlog za razrešitev na naslednji seji sveta umaknejo.

kd

Mediacija med Pečnikom in predstavniki sveta zavoda je na pobudo podžupana Občine Dravograd Antona Preksavca potekala danes na sedežu dravograjske občine.

Kot so po sestanku udeleženci mediacije zapisali v skupni izjavi za javnost, obe strani ugotavljata, da so očitane nepravilnosti "popolnoma točne in utemeljene" in da jih direktor kot takšne tudi sprejema in potrjuje. Hkrati občina kot ustanovitelj zavoda sprejema argumente, s katerimi je direktor v mediacijskem postopku pojasnil vseh enajst očitanih nepravilnosti, in bo svojim predstavnikom v svetu zavoda predlagala, da na svoji naslednji redni seji umaknejo oz. ne potrdijo razrešitve direktorja. Naslednja seja sveta zavoda bo 12. oktobra.

Strani sta se v mediacijskem postopku dogovorili, da se morajo očitane nepravilnosti odpraviti v največ šestih mesecih, Pečnik pa se je s podpisom mediacijskega sporazuma obvezal tudi, da bo čakalno dobo bolnikov v svoji ordinaciji v roku dveh mesecev zmanjšal na največ eno uro od naročenega termina pregleda, razen v izjemnih primerih, je med drugim še zapisano v skupni izjavi za javnost.

Prav dolge čakalne dobe naročenih pacientov so med najbolj izstopajočimi težavami, na katere opozarjajo bolniki, ki obiskujejo ZD Dravograd, kjer je edini polno zaposlen zdravnik družinske medicine Pečnik, ki je hkrati tudi direktor zavoda. V ZD so sicer zaposleni še trije specializanti, ki pa le občasno delajo v ZD in bodo pogoje za nastop dela dosegli postopno v naslednjih treh letih. V ZD Dravograd, ki pokriva območje z okoli 9000 prebivalci, si tako prek podjemnih pogodb pomagajo z upokojenimi zdravniki.

Pečnik se zaveda, da zasedba zdravnikov ni optimalna, a to po njegovih besedah ni rezultat dela v njegovem mandatu, ampak posledica dela v zadnjih 20 letih. Sam je direktorsko mesto zasedel 1. oktobra 2012, mandat pa mu poteče 30. septembra 2016.