Slovenija

Cerar: Slovenija je zavezana, da varuje zunanje meje schengenskega območja

STA/J.P.
17. 9. 2015, 12.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

"Smo na preizkušnji. Čas je, ko moramo dokazati, da nočemo Evrope, v kateri bo vsak poskušal svoje težave prelagati na pleča drugega," je danes po pogovoru s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem, posvečenem begunski krizi, dejal avstrijski kancler Werner Faymann. Cerar in Faymann sta pozvala k hitri rešitvi na ravni EU.

STA

Cerar je poudaril, da je Slovenija zavezana, da varuje zunanje meje schengenskega območja. "Tu nas vežejo pravila, ki jih bomo dosledno spoštovali, to je naša zaveza," je dejal.

Avstrijski kancler se je zjutraj pred prihodom v Ljubljano v Zagrebu že srečal s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem.

Faymann je znova pozval k čimprejšnjemu sklicu izrednega vrha EU, terjal je takojšnje ukrepanje, opozoril pa je tudi, da se je treba reševanja begunske krize lotiti pri koreninah in pri tem izpostavil financiranje begunskih taborišč v sirskih sosedah.

Poudaril je še, da morajo veljati vsi dogovorjeni ukrepi in zakonodaja, vključno z dublinsko uredbo, ki bi jo bilo sicer treba izboljšati.

Avstrijski kancler se je zjutraj pred prihodom v Ljubljano v Zagrebu že srečal s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem.

Slovenijo in Hrvaško je obiskal, potem ko se je tok beguncev v zadnjih dneh zaradi zaprtja madžarsko-srbske meje preusmeril na Hrvaško.