Slovenija

Odločitev glede Telekoma Srbija še ni znana; v ožji krog neuradno vseh osem ponudnikov

M.V.
19. 8. 2015, 16.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Srbska vladna komisija za privatizacijo kljub napovedim še ni sporočila odločitve o tem, kateri o ponudnikov so se uvrstili v ožji izbor za nakup večinskega deleža v Telekomu Srbija. Omenja se osem interesentov, med njimi naj bi bil tudi Telekom Slovenije, v medijih pa se pojavljajo ugibanja, da naj bi se v ožji izbor uvrstilo vseh osem.

STA
Srbski premier Aleksandar Vučić je na novinarski konferenci spregovoril tudi o prodaji Telekoma Srbija.

Srbski minister za trgovino, turizem in telekomunikacije Rasim Ljajić je pred tednom dni napovedal, da naj bi pristojna vladna komisija najustreznejše ponudnike izbrala do ponedeljka, a to se ni zgodilo. Po pisanju časnika Finance naj bi šlo za taktiziranje srbskega gospodarskega ministrstva, neuradno pa naj bi v igri ostalo vseh osem ponudnikov, ki so oddali popolne ponudbe - tudi Telekom Slovenije. Interes naj bi sicer izkazalo devet ponudnikov - poleg Telekoma Slovenije še nemški Deutsche Telekom, ruski MTS, Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) ter skladi Advent International, Apollo, CVC Capital Partners, Mid Europa Partners in Novator Partners.

V Sloveniji so se ob nedavnem propadu že tretjega poskusa privatizacije Telekoma Slovenije pojavile špekulacije, da bi interes slovenskega telekoma za večjega srbskega operaterja lahko pomenil novo privatizacijsko prelomnico. Posla Telekom namreč ne more izpeljati brez izdatne dokapitalizacije, to pa bi lahko izvedel prek borze in tako na alternativni način prišel do novega strateškega lastnika.

Kot interesent za sodelovanje v takšni operaciji se omenja Telekom Austria, ki je v lasti mehiškega telekomunikacijskega velikana America Movil in je na slovenskem trgu že prisoten s Simobilom. V prid temu ugibanju so šle informacije, da Telekom Austria očitno ni podal svoje ponudbe za Telekom Srbija. V Financah so sicer pred dnevi neuradno poročali, da naj bi Telekom Austria od namere za nakup srbskega telekoma odstopil.