Slovenija

Izrisuje se program za izboljšanje kakovosti zraka v Ljubljani

STA/M.J.
4. 8. 2015, 14.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vlada je na dopisni seji sprejela podrobnejši program ukrepov za izboljšanje kakovosti zraka v Ljubljani v prihodnjih treh letih. Za izvedbo programa bo treba zagotoviti dobrih 84 milijonov evrov, od tega bo nekaj več kot 28 milijonov zagotovila Mestna občina Ljubljana, dobrih 23 milijonov pa država. Preostanek naj bi zagotovili drugi deležniki.

Milan Rebrec

Državna sredstva za program, ki za gospodarstvo pomeni dodatne finančne spodbude iz kohezijskih sredstev, bodo zagotovili v okvira podnebnega sklada in kohezijskih sredstev 2014-2020, so po današnji dopisni seji sporočili iz vlade.

Zaradi tega opozarjajo, da je treba program obravnavati okvirno. "Ne glede na to, da je občina dala soglasje (z nalogami občine) in ga sprejme vlada, je njegovo uresničevanje odvisno od tega, kako uspešno bo občina kandidirala na razpise iz kohezije 2014-2020," so zapisali.

Pri spodbudah iz podnebnega sklada bo realizacija podrobnejšega programa ukrepov odvisna od tega, ali se bodo občani iz območja preseganj odločali za kandidiranje na razpise Eko sklada in pri tem uspeli zagotavljati svoj delež sredstev, še dodajajo.

Poleg Ljubljane in države bodo pri programu, ki vključuje tudi ukrepe s področja trajnostne mobilnosti, sodelovali še subjekti, kot so koncesionarji, izvajalci javnih služb, subjekti javnega sektorja, pa tudi gospodinjstva.