Slovenija

Dva obraza Zasavja in izbirčnih zasavskih knapov.

Žiga Kariž
6. 7. 2015, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Slovenija je s solzami v očeh spremljala boj zasavskih knapov za svoje pravice. Stavka v rudniku je bila simbol stiske vseh delavcev, ki jih je država pustila na cedilu. Danes iz Zasavja prihajajo novice, ki socialno stisko teh ljudi postavljajo v čudno luč.

sta

»Pri zavračanju služb gre po mojih informacijah zgolj za izjeme, a o tem so me obvestili iz več podjetji, kjer naj bi se zaposlili delavci TET.« Marjan Dolinšek, poslanec

V zadnjih letih smo Slovenci pogosto stali ob strani delavcem iz Zasavja. Res jim ni lahko. Nekoč mogočni energetski steber se je lani dokončno zrušil.

Rudnik je v zapiranju in pospešeno prodaja vse svoje premoženje, da bi preostalim delavcem lahko zagotovil plače. Termoelektrarna Trbovlje je po tem, ko smo uspešno odgnali edinega kupca, v likvidaciji. Zasavju naj bi se obetala prava socialna bomba. Le kaj bo z vsemi delavci? S knapi, ki so za nas globoko pod zemljo pustili zdravje in kakšen tudi življenje? Pa z zaposlenimi v TET, kar 160 njih bo ostalo brez vira prihodkov?

Realnost

Star pregovor je, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha, in očitno je tudi v Zasavju tako. Po tem, ko so knapi in zaposleni v RTH zagnali vik in krik in ko se je tudi država morala obvezati, da bo naredila vse, da jim bodo našli nova delovna mesta, se je vse skupaj pomirilo. Tudi delovna mesta so se našla. Že pred meseci smo pisali o tem, kako so številni zaposleni iz hrastniškega rudnika zavrnili prezaposlitev v podjetje, ki bi delalo za Slovenske železnice.

Še bolj je šokanten podatek, o katerem pišejo na portalu ZON.si, predstavil pa ga je poslanec Marjan Dolinšek na srečanju s trboveljskimi občinskimi svetniki. Tako naj bi neimenovani inženir, ki je trenutno še zaposlen v Termoelektrarni, zavrnil prezaposlitev na delovno mesto, ki bi mu prineslo kar 2700 evrov plače!

Po besedah Dolinška naj bi pri zavračanju novih zaposlitev sicer šlo za izjeme, a v isti sapi je dodal, da tovrstne informacije dobivajo tako iz ELES-a kot Slovenskih železnic in nekaterih drugih podjetij. V Sloveniji smo od začetka krize izgubili okoli 90.000 delovnih mest. Večina delavcev, ki so se znašli na cesti, se je morala znajti sama. Nihče ni v njihovem imenu iskal novega dela, nihče jim ni dajal izbire, kaj bi in česa ne bi. Veliko teh delovnih mest je bilo izgubljenih prav v Zasavju.

Tako naj bi se nad izbirčnostjo svojih sokrajanov že pritožili nekdanji delavci Svee, ki ne samo da so ostali brez dela, tudi zadnjih plač niso dobili. Sindikati pravijo, da ne morejo nikogar prisiliti, naj vzame zaposlitev, ki je noče, in prav imajo.

Kaj se v resnici dogaja?

Naši viri iz Slovenskih železnic pravijo, da so pričakovali, da bo kar nekaj Zasavcev zaposlitev zavrnilo, saj so plače pri njih precej nizke, med tem ko so plače rudarjev in preostalih zaposlenih v energetiki precej višje. Tako naj bi bilo kar nekaj takih, ki bodo na svojih delovnih mestih vztrajali do konca in vzeli še odpravnino. Nekateri naj bi že imeli zagotovljene zaposlitve, nekaj manj je takih, ki bodo o svoji prihodnosti razmišljali še, ko se bo iztekla zadnja kaplja državnega premoženja.

STA

Iz HSE so po objavljenem članku sporočili, da se ne strinjajo z zapisom »Termoelektrarna Trbovlje je, potem ko smo uspešno odgnali edinega kupca, v likvidaciji.« "To navedbo odločno zanikamo," so zapisali in še zapisali: "Po več kot dveletnem trudu in večkrat spremenjenem stališču kupca (družba Edelweiss Investment) sta 23. septembra 2014 pogajalski skupini obeh strani v bistvenih elementih uskladili besedilo pogodbe. Kljub doseženemu dogovoru pa je družba Edelweiss Investment 25. septembra 2014 HSE postavila dodatne pogoje glede prevzema preteklih obveznosti družbe TET (odškodninske tožbe iz let 1997 in 2006), ki nikoli niso bile omenjene kot omejitev niti v ponudbi niti v postopku pogajanj in so bistveno presegale višino predlagane kupnine. Šele na osnovi tega ne-dogovora je Skupščina TET na seji dne, 17. novembra 2014 sprejela sklep o začetku postopka redne likvidacije družbe."

Majna Šilih, Strokovna sodelavka za korporativno komuniciranje skupine HSE