Slovenija

Od Jelinčiča terja odškodnino

N.N.
3. 7. 2015, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Potem ko je sodišče Zmaga Jelinčiča obsodilo na pogojno kazen petih mesecev zapora zaradi žaljive obdolžitve Lare Mikuž, se je ta odločila, da gre v nov sodni boj, tokrat z odškodninsko tožbo.

Mediaspeed

V hramu pravice sta se včeraj srečala prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti in nekdanja podsekretarka poslanske skupine v omenjeni politični stranki Lara Mikuž. Ta Jelinčiča toži in od njega zahteva 19.900 evrov, ker so jo po njenem zatrjevanju prizadele njegove izjave, ki jih je podal za različne medije.

V njih je denimo leta 2010 dejal, da je bila Mikuževa tajna policijska sodelavka in da je pisala poročila o članih SNS, o poslancih ter delu stranke in jih pošiljala policistom.

Dvojna merila
Jelinčič je včeraj dejal, da kakršnokoli sodelovanje s policijo ni zavržno dejanje, ampak dobronamerno in spodbujajoče. Policija celo poziva občane k pomoči. Po njegovem mnenju ima tožnica dvojna merila, saj je njen oče sodeloval s policijo. Zato močno dvomi, da Mikuževa ravnanje svojega očeta šteje za zavržno. »Tožnica očitno zasleduje le materialno korist,« je še dodal toženi. Ker vpletena nista našla skupnega jezika, bosta vsak svoj prav dokazovala na prihodnjih obravnavah. Naslednji narok se bo odvil oktobra.

Pogojno obsojen
Mikuževa je zoper Jelinčiča vložila odškodninsko tožbo, potem ko je ljubljansko okrožno sodišče aprila 2013 predsedniku SNS izreklo pogojno kazen pet mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let zaradi štirih žaljivih obdolžitev na njen račun. Odločitev sodišča vidno ni bila všeč Jelinčiču, ki je takrat sodno dvorano zapustil kar med izrekom sodbe. Pozneje je izjavil: »Čim prej se preselim v Koper, otroke dam v italijanske šole in briga me za Slovenijo.« Sporna izjava se navezuje na dogajanje v letu 2010, ko se je Jelinčičev nekdanji poslanski kolega Srečko Prijatelj oglasil pri njem in mu pokazal uradni zaznamek policije iz januarja tistega leta o zaslišanju Mikuževe, iz katerega naj bi bilo po trditvah Prijatelja razvidno, da je Mikuževa tam govorila o stvareh, ki so se dogajale v poslanski skupini SNS.