Slovenija

Erjavec: Vlada v četrtek o priznanju Palestine

STA
30. 6. 2015, 20.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Koalicija se je danes dogovorila, da bo vlada v četrtek obravnavala gradivo glede priznanja Palestine, ki so ga na zunanjem ministrstvu pripravili že pred časom, je po srečanju koalicije povedal zunanji minister Karl Erjavec. Obenem je izrazil pričakovanje, da bodo gradivo slej ko prej posredovali tudi v DZ, ki nato dejansko prizna neko državo.

STA

Minister je danes znova ocenil, da je prav, da priznanje Palestine temelji na predlogu vlade. Kot je spomnil, vlada to priznanje že ves čas podpira, je pa treba izbrati pravi trenutek zanj. Priznanje Palestine s strani Slovenije mora namreč po njegovih besedah dati sporočilno moč.

Poslanci ZL in ZaAB so sicer prejšnji teden ob podpori poslancev SD v zakonodajni postopek vložili akt, s katerim bi Slovenija priznala samostojno in neodvisno državo Palestino. Kot so pojasnili, mineva namreč že sedem mesecev od sklepa, s katerim je parlament vladi naložil, da pošlje predlog za priznanje, a se ni zgodilo nič.

Iz vlade so nato sporočili, da koalicijske stranke podpirajo priznanje Palestine, a da so želeli zgolj zagotoviti, da DZ o priznanju na predlog vlade odloča ob najustreznejšem času, ko bi to dejanje imelo tudi največji učinek. Če želi DZ to storiti že prej, je to v njegovi pristojnosti in v vladnih strankah bomo takšno odločitev podprli, so še zapisali.