Slovenija

KPK znova nad Janšo - bo tokrat znal pojasniti?

Črt Kaker
1. 6. 2015, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Niti trije meseci niso minili od sodbe vrhovnega sodišča, ki je odpravilo prvo poročilo Komisije za preprečevanje korupcije o premoženjskem stanju Janeza Janše, ker da v postopku ni imel možnosti za izjasnitev, se nad njim že njim zgrinjajo novi črni oblaki. Pred dnevi so mu iz KPK poslali osnutek drugega poročila, ki naj se vsebinsko ne bi razlikoval od prvega.

Mediaspeed

Prvak opozicije in vodja SDS Janez Janša bo moral znova dokazovati izvor svojega premoženja. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo vodi Boris Štefanec, mu je pred dnevi poslala osnutek drugega poročila.

Prvo poročilo pristalo na sodišču

Mediaspeed

Vrhovno sodišče ni posebej ugotavljalo, ali je ta kršitev vplivala tudi na pravilnost ugotovljenega dejanskega stanja v poročilu in se do tega ni opredeljevalo. Štefanec je že ob padcu prvega poročila napovedal nadaljevanje nadzora nad Janševim premoženjskim stanjem, kar je zdaj tudi storil.

Osnutek poročila, ki je romal na Janšev naslov, naj se ne bi bistveno razlikoval od prvega izpred dobrih dveh let, ki je na koncu, po mnenju analitikov pripomoglo k padcu druge Janševe vlade. Že tako razgreto politično prizorišče zaradi vseslovenskih protestov, ki jim je botrovalo slabo gospodarsko in družbeno stanje v državi, se je s poročilom še bolj razgrelo. Janšo, ki kljub pozivom vodij strank takratne koalicije ni želel odstopiti, so partnerji zapustili in vlada je padla, veljak SDS pa je takrat znova pristal v opoziciji, kjer je še danes.


Ker so od odprave prvega poročila minili komaj trije meseci, KPK za ugotovitev dodatnih okoliščin ni imel prav veliko časa, tako da je neuradno moč slišati, da novi osnutek poročila pravzaprav sledi ugotovitvam, ki so bile zapisane v prvem poročilu. Nekdanji senat KPK, ki ga je takrat vodil sedanji pravosodni minister Goran Klemenčič, je namreč pri Janši ugotovil večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin, lastništva premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev. Hkrati so ugotovili tudi, da se je Janši premoženje glede na uradno ugotovljene vire dohodkov in premoženja v nadzorovanem obdobju nesorazmerno ter nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov.

Janša ima sedem dni časa, da pojasni, od kod mu premoženje.

Janševa druga možnost

Janez Janša je zdaj dobil novo, že drugo priložnost, da pojasni izvor svojega premoženja, za kar ima po zakonu na voljo sedem delovnih dni. A zaenkrat še ni znano, ali je dokument že prevzel in ali bo nanj sploh odgovoril. V preteklosti je namreč tožilstvo imele velike težave pri dostavi pošte šefu opozicije. Specializirano državno tožilstvo, ki je prav tako opravilo preiskavo izvora njegovega premoženja, je namreč potrebovalo več kot mesec dni, da je Janša le prevzel poročilo o preiskavi in vabilo na narok, na katerem se je lahko izrekel o ugotovitvah tožilcev.

Ugotovitve specializirane tožilstva naj bi se ob tem kar precej razlikovale od ugotovitev KPK. Tožilci, ki so sicer za razliko od KPK, ki je preiskovalo le premoženje Janeza Janše, preiskovali celotno premoženje zakoncev Janša-Bačovnik naj bi neuradno ugotavljali, da naj bi bilo njunega nepojasnjenega premoženja za več kot pol milijona evrov.

STA