Slovenija

Kolesarjenje na delo osrečuje in povečuje delovno učinkovitost

STA
14. 5. 2015, 08.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Ljubljani bodo danes predstavili nacionalno pobudo Pripelji srečo v službo, ki aktivno spodbuja kolesarjenje na delo v skupinah po tri. Kot navajajo organizatorji, kolesarjenje pozitivno vpliva na občutek sreče, s tem pa povečuje tudi delovno učinkovitost in izboljšuje odnose s sodelavci. Projekt bo trajal do 22. septembra letos.

sta

S projektom, ki se je simbolno začel na mednarodni dan gibanja, 10. maja, želijo organizatorji zaposlene spodbuditi k temu, da že pred službo naredijo nekaj dobrega za svoje razpoloženje. Pripelji srečo v službo je sicer letošnje leto v izvedbeno okrilje prevzel Urbanistični inštitut RS v sklopu projekta Evropske unije Bike2work.

"Uporaba kolesa za pot v službo kolesarje zjutraj prebudi in napolni z energijo za ves dan, deluje protistresno, zaposleni pa so tako bolj zadovoljni, učinkoviti, srečni in samozavestni v primerjavi s sodelavci, ki uporabljajo druge načine prevoza," navajajo organizatorji.

Kolesarjenje pa nima pozitivnih vplivov samo na počutje, ampak prinaša tudi mnogo drugih prednosti. Tako na primer ne povzroča izpustov ogljikovega dioksida, v mestnih središčih je izjemno časovno učinkovita rešitev, saj se lahko kolesarji izognejo prometnim zamaškom in jim ni treba iskati parkirnega prostora, hkrati pa prihranijo denar za gorivo in parkirni prostor.

Nacionalna pobuda Pripelji srečo v službo je sicer nadaljevanje projekta V troje, ki je pet let spodbujal uporabo kolesa v namene mobilnosti. V zadnjih letih so tako v okviru projekta kolesarji prevozili kar 268.761 kilometrov.

Letošnje leto bodo lahko kolesarji svoje prevožene poti spremljali do 16. septembra, pobuda pa se bo s podelitvijo nagrad najuspešnejši trojici končala 22. septembra ob dnevu brez avtomobila. Kolesarske trojke se lahko registrirajo na spletnem naslovu pripeljisrecovsluzbo.si, organizatorji pa pričakujejo, da se bo registriralo približno 3000 posameznikov.

Nacionalna pobuda Pripelji srečo v službo letos nagovarja predvsem posameznike, v prihodnjem letu pa nameravajo organizatorji v večji meri vključiti tudi slovenska podjetja in z njimi aktivno sodelovati pri oblikovanju optimalnih pogojev za kolesarjenje zaposlenih na delo.